- Reklama -

Kyle Beach promluvil. A Quenneville skončil

- Reklama -

Sexuální skandál z prostředí klubu Chicago Blackhawks nabírá na síle a hýbe celým hokejovým světem.

Joel Quenneville, který v letech 2010, 2013 a 2015 dovedl Chicago ke Stanley Cupu, ve čtvrtek skončil jako hlavní kouč týmu Florida Panthers. Kouč Q uznal pochybení a z funkce se rozhodl odstoupit.

„S hlubokou lítostí oznamuji svou rezignaci, a jsem zarmoucen bolestí, která byla tomuto mladému muži způsobena. Můj bývalý klub pochybil a já na tom mám svůj podíl,“ uznal. Již dříve skončil ve funkci také Stan Bowman, generální manažer Blackhawks.

V květnu roku 2010, během tažení Blackhawks za jejich prvním ze tří Stanley Cupů, došlo k sexuálnímu napadení Kylea Beache, jehož se dopustil tehdejší video kouč Brad Aldrich. Vedení Blackhawks se o celé věci dozvědělo, ale rozhodlo se zamést ji pod koberec.

- Reklama -

Sešel se sice vrcholový management, jehož členy byli Stan Bowman (generální manažer), Kevin Cheveldayoff (asistent generálního manažera) John McDonough (prezident klubu), Jay Blunk (viceprezident), Joel Quenneville (hlavní kouč) a Al MacIsaac (ředitel hokejové administrativy), žádná akce se ale nekonala a celá věc se ututlala.

Zisk Stanley Cupu byl v tu chvíli přednější než řešit sexuální napadení hráče. Hráčská asociace NHLPA pod vedením Dona Fehra byla o celé věci taktéž informována. Její šéf slíbil, že nahlášenou událost prošetří, nikdy tak ale neučinil.

Beach byl draftován Chicagem v prvním kole draftu 2008 z celkové 11. pozice, v NHL si ale nikdy nezahrál. Z incidentu si odnesl velké psychické šrámy, které podle svých slov řešil alkoholem i drogami. Nikdo se ho nezastal, nikdo nenabídl pomocnou ruku. Cítil se jako nula, jako nikdo. Nikoho nezajímal. Podle jeho slov o všem věděli i hráči, někteří si z něj prý na tréninku dokonce utahovali.

Zničilo mu to kariéru a poznamenalo ho to na zbytek života. Kalich hořkosti si Beach vypil až do dna, když o pár týdnů později sledoval, jak se Blackhawks radují ze Stanley Cupu a spolu s nimi oslavuje i muž, který mu tolik ublížil a nebyl za to nijak potrestán.

A co je na tom ještě horší, viník, tedy Brad Aldrich, byl sice z klubu po sezóně vyhozen, ale dostal dobré hodnocení a doporučení, a nakonec sehnal další angažmá. O pár let později pak podobně napadl jiného, teprve šestnáctiletého chlapce.

Znechucení nad celou aférou vyjadřuje spousta lidí z hokejového prostředí, mezi nimi třeba John Tortorella. „Co kdyby to bylo vaše dítě? Zachovali byste se stejně?“, položil otázku směrem k tehdejším funkcionářům Blackhawks.

Quenneville je historicky druhým nejlepším koučem NHL v počtu výher (969) za nedostižným Scottym Bowmanem (1 244). Letos pod jeho vedením Panthers skvěle vstoupili do sezóny (7-0-0) a dosud nepoznali hořkost porážky. Dočasným nástupcem Quennevillea na střídačce Floridy už byl jmenován jeho asistent a bývalý hráč NHL Andrew Brunette.

Kyle Beach se po dlouhých letech, kdy celou věc dusil v sobě, rozhodl promluvit, zejména proto, aby se podobná věc už nikdy neopakovala a aby se každý mladý hokejista cítil bezpečně. Zhruba pětadvacet minut si povídal s Rickem Westheadem z TSN. Video je pouze pro otrlé povahy. Zejména pasáž, kdy Beach mluví o napadeném šestnáctiletém chlapci, je hodně silná a mrazivá.

„Omlouvám se ti, je mi to líto,“ říká se slzami v očích Kyle Beach. „Přál bych si, abych tehdy v sobě našel sílu vyjít s tím na světlo a mohl tě ochránit,“ říká zlomeně. A vysvětluje, že pro dvacetiletého kluka, který usiluje o splnění svého snu, není snadné postavit se autoritám, které mohou jeho kariéru snadno zničit.

Rocky Wirtz, majitel klubu Chicago Blackhawks, už oficiálně požádal Hokejovou síň slávy o to, aby přes jméno Brada Aldriche, které je vyryto na Stanley Cupu, byly vyryty křížky.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -