- Reklama -

Lafleur se soudí o milióny

- Reklama -

V roce 2007 jako svědek, o dva roky později na lavici obžalovaných, dnes jako žalující. Montrealská hokejová legenda Guy Lafleur poznává prostředí soudních síní ze všech stran.
Na počátku bylo obvinění Lafleurova syna Marka z několika deliktů sexuální povahy. Bývalý hokejista během jednoho z výslechů uvedl, že jeho potomek poctivě dodržoval uložené domácí vězení, ale při dalším slyšení přiznal, že Mark strávil dvě víkendové noci na hotelu s přítelkyní.
Tento rozpor samozřejmě neunikl pozornosti vyšetřujícího soudce. Starší Lafleur argumentoval tím, že o tomto omezení v té době nevěděl, přesto byl obviněn z křivého svědectví. Proces konaný v roce 2009 potvrdil jeho provinění, ale Guy Lafleur se odvolal a o rok později byl omilostněn.
Pětinásobný vítěz Stanley Cupu se nyní domáhá odškodnění ve výši 2,16 mil. kanadských dolarů (původně požadoval dokonce tři a půl miliónu) za to, jakým způsobem byl proti němu proces veden.
„Byla porušena všechna práva, která zaručuje kanadská ústava,“ uvedl před soudem Lafleurův advokát Jacques Jeansonne.
Právní zástupci 63letého muže vznášeli námitky už před pěti roky. „Pokud bychom se striktně drželi trestního zákoníku, měla být Guy Lafleurovi předána obsílka, aby se dostavil před soud na základě obvinění z křivého svědectví. Nemusel by se vůbec objevit na policejní stanici,“ hájil tehdy svého klienta jeho obhájce Claude Parent. „V tuto chvíli bych preferoval ukončení řízení, nicméně jsme připraveni přijít k soudu a bránit se.“
Jak už bylo řečeno, k procesu nakonec došlo. „Jsme spokojeni, že soudce souhlasil s tím, že nedošlo k natolik zahanbujícímu jednání s obviněným, aby to způsobilo automatické ukončení případu,“ potěšilo v únoru 2009 státní zástupkyni Lori-Renee Weitzmanovou.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -