- Reklama -

Laviolette v elitním klubu. Kouč Nashvillu dovedl do finále už třetí tým

- Reklama -

Jakmile se tu zprávu od novinářů dozvěděl, nevypadal nijak vzrušeně. Jako by ho nejčerstvější úspěch jeho bohaté trenérské kariéry nechával úplně v klidu. Uvnitř měl ovšem kouč Nashvillu Peter Laviolette bezpochyby radost. Poté, co Predators postupně vyřadili Chicago (4:0), St. Louis (4:2) a Anaheim (4:2), stal se teprve čtvrtým trenérem v historii NHL, který dovedl do finále Stanley Cupu tři různé kluby.
V roce 2006 se na střídačce Caroliny radoval ze zisku slavného poháru, o čtyři roky později s Philadelphií proti Chicagu neuspěl. Teď je před ním další pokus, jak dostat své jméno na nejslavnější hokejovou trofej. Jeho svěřence čeká finálová série, která odstartuje v pondělí. Preds se v ní střetnou s vítězem série mezi Pittsburghem a Ottawou, která dospěla až do rozhodujícího sedmého zápasu.
Postoupit do finále se třemi různými týmy v minulosti dokázali pouze trenérští velikáni – Dick Irvin (Chicago, Toronto, Montreal), Scotty Bowman (St. Louis, Montreal, Pittsburgh, Detroit) a Mike Keenan (Philadelphia, Chicago, Rangers). Laviolette je prvním koučem od roku 1994, kterému se to povedlo. Velkou vědu z toho ale nedělá. „Znamená to, že jsem byl asi mnohokrát vyhozen,“ směje se kouč, který se jako hráč dvakrát zúčastnil v dresu USA olympijských her.
„Mám velké štěstí, že mi dal David Poile (generální manažer) tuhle práci. Jsem šťastný, že tu mohu být a pracovat. Na takové věci nemyslím, prostě jen dělám svou práci,“ komentoval svůj vstup do elitního trenérského klubu Peter Laviolette.
Zásluhu na historickém postupu připisuje v první řadě hráčům. „Máme v kabině úžasnou partu kluků, se kterou můžeme jako trenéři každý den pracovat. Po celý rok jsme chodili do práce s tím, že se chceme zlepšovat, a nyní jsme v situaci, že budeme hrát o Stanley Cup,“ řekl. Nezapomněl také vyzdvihnout fantastické publikum v Bridgestone Areně. Podle něj právě vášniví fanoušci mohou za to, že se z města, které nemá dlouhou hokejovou tradici, stalo jedno z nejlepších míst pro hokej.
S pouhou účastí ve finále se ovšem kouč ani jeho svěřenci nemíní spokojit. „Naši chlapci vědí, o co tady jde, čeho se snažíme dosáhnout. Až to vypukne, budeme připraveni,“ slibuje Laviolette.
„Je jasné, že na tom má obrovskou zásluhu. Dokázat to se třemi týmy, to je něco výjimečného,“ říká na adresu úspěšného trenéra bývalý vynikající útočník Ray Whitney, který kdysi zažil jeho nástup na střídačku Hurricanes. „Umí vytvořit rodinnou atmosféru, a to nejen v šatně, ale také mezi manželkami, ostatními trenéry, kustody atd. Všichni se cítí být důležitou součástí klubu,“ říká Whitney.
„Je to jeden z těch chlapů, kterému uvěříte, když říká, že můžete dojít až na vrchol, že to můžete dokázat, bez ohledu na to, jaký máte tým,“ přidává se s osobní zkušeností Danny Briere, který pamatuje finále z roku 2010 v dresu Philadelphie. „Je to ten nejlepší motivátor, jakého jsem zažil. Nezáleží na tom, kolik máte zraněných, jakého máte soupeře nebo jaké je skóre v sérii či v zápase, on má vždycky v rukávu spoustu triků. Jeho proslovy byly vždy plné vášně a emocí. Byl tak emotivní, že hráči neměli jinou možnost, než jít na led a nechat tam všechno,“ dodal Briere.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -