- Reklama -

Lední hokej oslavil 140 let! Historie se začala psát v Montrealu

- Reklama -

V tichosti a bez zájmu médií oslavila nejrychlejší kolektivní hra významné jubileum. 3. března uběhlo přesně 140 let od chvíle, kdy se na montrealském kluzišti známém jako Victoria Skating Rink uskutečnilo první organizované hokejové utkání. Tým McGill porazil celek Victoria poměrem 2:1. Hrálo se v devíti hráčích na každé straně a to po dobu 60 minut.


Záblesky historie na NHLnews:


Od předchozích soubojů na ledě se tento zápas lišil nejen přítomností rozhodčího, ale také faktem, že vše probíhalo podle předem stanovených pravidel. Na základě těchto skutečností IIHF v roce 2002 rozhodla, že právě tomuto střetnutí připadne v historii ledního hokeje absolutní primát.


Zastřešená ledová plocha, na níž se utkání odehrálo, se nacházela jen 150 m od místa, kde byste v současnosti našli Bell Centre, známý stánek hokejových Canadiens. A pojítka se slavnou ligou tu zdaleka nekončí. Do análů NHL se Victoria Skating Rink zapsal tučným písmem v roce 1894, kdy se na něm konalo historicky první utkání play-off Stanley Cupu. Montreal Hockey Club v něm zvítězil 3:2 nad Montreal Victorias.
I přes svůj nesporný historický význam se ale kluziště, jehož rozměry předurčily podobu současných hokejových hřišť, důstojného konce nedočkalo. S výstavbou lépe situovaného Montreal Forum pozbylo na významu, v roce 1925 bylo prodáno, zbořeno a od té doby se na jeho místě nacházejí garáže.
Titulní foto: Megan Bearder

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -