- Reklama -

Legendární Börje Salming – slavnější v Kanadě než doma ve Švédsku

- Reklama -

Někdejší obránce Toronta Börje Salming byl prvním Evropanem, který odehrál v NHL 1000 zápasů, stalo se tak 4. ledna 1988 v utkání proti Vancouveru Canucks. Když ale 10. října 1973 v National Hockey League debutoval, úplně prvním Evropanem v této lize nebyl.
Nebyl dokonce ani prvním Švédem. Tím se stal Ulf Sterner, který odehrál v roce 1965 čtyři zápasy na New York Rangers. Rychleji než Salming vstoupil do NHL ještě obránce Thommie Bergman, který debutoval v Detroitu 7. října 1972.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Salming nebyl první, byl ale určitě nejlepší. A nejtvrdší. Srdce fanoušků Toronta si získal od prvního utkání v tomto dresu. „Toronto vedlo deset sekund před koncem 7:4,“ napsal k Salmingově premiéře v NHL novinář Jim Proudfoot. „Pak náhle Salming skáče, aby zablokoval vlastním tělem střelu soupeře. Jejda, přesně takového hráče Maple Leafs potřebovali!“
Když v roce 1989 vstoupil do švédské šatny, aby posílil svou reprezentaci na domácím mistrovství světa, byl v osmatřiceti letech už žijící legendou. Spousta Švédů ho měla první možnost vidět živě. „Svaz mu tehdy dal knížku s fotkami a jmény každého z nás, aby aspoň věděl, s kým bude hrát,“ vzpomíná tehdejší spoluhráč z národního týmu Hakan Södergren.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Ve Švédsku platí ještě dnes, že srdce hokejových fanoušků si získáte nejlépe úspěchem v národním dresu. Salmingovi ve své době doma fandili, ale NHL nebylo možné sledovat, nebyl internet, dva televizní kanály se zámořskou soutěží prakticky nezabývaly. Většího uznání se své době dostávalo Salmingovi v Kanadě, kde se stal postupně legendou.
Za švédský nároďák si zahrál už na prvním Kanadském poháru 1976. Když v Maple Leaf Gardens představovali hráče Švédska, Salmingovi se dostalo vřelých ovací ve stoje. Švédská hvězda byla z takové reakce trochu v rozpacích.
„Po pár minutách už mě to uvádělo do rozpaků,“ přiznal po letech. „Nevěděl jsem, co mám dělat.“

Po utkání se mu dostalo dalšího frenetického potlesku, když byl vyhlášený první hvězdou zápasu. Taková pocta cizinci, hráči, který není z Kanady, v té době se jen tak neviděla. Švédští spoluhráči rychle pochopili, jak obrovskému uznání se za mořem Salming těší.
Za Švédsko si zahrál také na Canada Cupu 1981, turnaj byl ale pro jeho zemi zklamáním. Pak se objevil až na mistrovství světa 1989. Lidé doma ho moc neznali. „NHL byla něco, co jste tehdy mohli vidět jen na 35 milimetrovém filmu jako událost po skončení sezóny,“ zavzpomínal Södergren.
„Během mistrovství světa 1989 mi bylo sedm a už tehdy jsem pochopil, jak obrovská osobnost švédského hokeje to byla,“ zavzpomínala současná švédská hvězda Henrik Lundqvist. „Naučil jsem se od něj, že hokejisté jsou tvrďáci. Bez ohledu na to, kolik zásahů holí nebo pukem dostal, nechal se zašít a šel zpátky. Týmu dával vždycky všechno.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -