- Reklama -

Léto v NHL: Odehraje se ve znamení "zákeřných" offer sheets?

- Reklama -

Fanda NHLOffer sheet. Toto slovní spojení není mezi generálními manažery zrovna populární. Jeho podání je považováno za značně nesportovní gesto. Proto s ním manažeři šetří, naposledy jej nabídlo Calgary Ryanovi O’Reillymu v roce 2013. V letošní letní přestávce se ale mezi omezenými volnými agenty ocitne tolik mladých hráčů s velkým potenciálem, že se klidně můžeme opět nějakého dočkat.
Největším lákadlem pro manažery je bezpochyby mladičká hvězda torontské ofenzivy Mitchell Marner. Kromě něj se ale sešla plejáda dalších zajímavých jmen, posuďte sami: Sebastian Aho, Brayden Point, Patrik Laine, Mikko Rantanen, Matthew Tkachuk, Kyle Connor, Timo Meier, Brock Boeser, Zach Werenski nebo Charlie McAvoy. Všem jmenovaným končí jejich nováčkovské smlouvy a mnohým z nich ze dne na den po podpisu jejich prodloužení naskočí o mnoho nul na zůstatku účtu víc.


Offer sheet: nabídka chráněnému volnému hráči od jiné organizace, kterou musí původní klub během sedmi dní vyrovnat, jinak o daného hokejistu přijde.



Podle experta TSN Pierra LeBruna bude vzhledem k těmto jménům letošní léto hodně divoké. Offer sheets dělí manažery na dva nesmiřitelné tábory. Jedni je tvrdě odsuzují. Jiní, jako třeba Jarmo Kekalainen z Columbusu, je považují za jeden z prostředků, jak posílit svůj tým. „Myslím, že každý klub zvažuje všechny možnosti, která pravidla dovolují,“ odpověděl GM Blue Jackets na dotaz The Athletic.
Ligou se nese šuškanda, že právě Columbus, už kvůli tomu, že je v létě téměř na 100 % opustí královsky placení Arťemij Panarin a Sergej Bobrovskij, bude značně agresivní na volném trhu. Na velké věci a možná právě i na podaní offer sheet se prý připravuje i Lou Lamoriello se svými Islanders.


Ostrované jsou v poslední době čím dál více zmiňováni ve spojitosti s Marnerem. Vyjednávání s Maple Leafs jsou velmi napjatá, hráč i klub se rozchází jak v otázce výše mzdy tak i délce dohody. Islanders jsou prý připraveni dát mladému Kanaďanovi superkonrakt. Analytik TSN Darren Dreger hovoří o 13 milionech dolarů ročně po dobu pěti let! Agent dvaadvacetiletého útočníka může podobné spekulace použít ve prospěch svého klienta.
Za Aha by dorovnali
Ostrá jednání vedou i zástupci Caroliny Hurricanes a Sebastiana Aha. Pokud by se však některý z klubů rozhodl podat za Fina nabídku, Hurikáni by ji jisto jistě dorovnali. „Máme dostatek prostoru pod platovým stropem a nabídku bychom dorovnali,“ nechal se slyšet GM Caroliny Don Waddell.
Rozporuplná je situace okolo Patrika Laineho. Ten po bombastických prvních dvou ročnících letos mírně polevil. Meziročně klesla jeho bodová produkce o celých 20 bodů. Winnipeg se určitě bude snažit vyjednat přechodný kontrakt, podobný jako v minulosti podepsali Nikita Kučerov s Tampou (tři roky za 4,76 milionů ročně) nebo Artěmij Panarin (dva roky za šest milionů ročně). LeBrun odhaduje, že by to pro mladého útočníka Jets mohlo znamenat částku mezi šesti až sedmi miliony na dva nebo tři roky.
Stejného agenta jako Laine, Mikea Liuta, má i Mikko Rantanen z Avalanche. Zástupci obou stran se potkali na draftu ve Vancouveru minulý týden, k dohodě je však podle zákulisních informací ještě velmi daleko. Další adept na offer sheet?
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -