- Reklama -

Lidé nedoceňují, jak dobrý a kompletní hokejista Palát je, říká Steve Yzerman

- Reklama -

Před několika dny podepsal novou pětiletou smlouvu na 26,5 miliónů dolarů a teď už pilně trénuje na nový ročník. Tampa Bay se letos nedostala do play off a hokejisté zřejmě uvítají delší odpočinek. „Myslím, že chlapi budou hlavně odpočívat,“ tipnul si Ondřej Palát do telefonu, když ho po podpisu smlouvy zpovídali zámořští novináři.
„Poslední sezóna je pro nás varováním. Dvakrát po sobě jsme se dostali daleko v play off a tak nějak jsme si mysleli, že to půjde samo. Ale to se nestalo,“ říká. „V NHL musíte hrát dobře od samého začátku sezóny a pak vydržet až do konce.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Po jejím skončení generální manažer Steve Yzerman trochu přestavěl sestavu. Především vyměnil Jonathan Drouina do Montrealu za nadějného obránce Michajla Sergačeva. Pak přivedl z trhu volných hráčů útočníka Chrise Kunitze a obránce Dana Girardiho.
Oba by měli přinést hlavně kopu zkušeností z vyřazovacích bojů. Kunitz vyhrál čtyři Stanley Cupy (tři s Pittsburghem, jeden s Anaheimem), Girardi také zažil s Jezdci dlouhé pohárové boje. Dohromady odehráli v play off 283 utkání.
„Přivedli jsme obránce, který to umí s pukem. Je mladý. Dáme mu šanci hrát,“ slíbil Yzerman.
Ondřej Palát, který zatím jinde než v Tampě v NHL nepůsobil, je se změnami v mužstvu spokojený. „Mám z našeho týmu dobrý pocit,“ řekl. „Všichni noví hráči se mi líbí. V lize už jsou nějakou dobu. Jsou to zkušení veteráni. Právě to potřebujete mít, pokud chcete vyhrát Stanley Cup.“

Palátova smlouva obsahuje no-trade klauzuli pro první čtyři roky a omezenou no-trade klauzuli pro pátý rok. Pět let není tolik, jako dostali jiný hráči v Tampě, nicméně průměrný výdělek 5,3 miliónu dolarů ročně patří k těm vyšším. Rodák z Frýdku Místku prý nikdy nepochyboval, že se Blesky na smlouvě dohodne, plně důvěřoval svému agentovi.
„Hraje za nás všechny situace, hraje tvrdě,“ chválí svého útočníka Yzerman. „Je to docela tichý chlap, ale velmi dobrý celoplošný hokejista. Dokáže se pohybovat pod radarem. Nejsem si jistý, jestli lidé dostatečně doceňují, jak dobrý a kompletní hráč ve všech aspektech hry to je.“
„Jeho schopnosti tvořit hru, jeho schopnost střílet branky, jeho fyzická hra, jeho hra bez puku, jeho defenziva a hra v oslabení, je to prostě velmi dobrý hráč, na kterého se můžeme spolehnout,“ jmenuje hlavní Palátovy přednosti Yzerman.
Šestadvacetiletý forvard, který se prodral do NHL přes poctivou dřinu ve farmářské soutěži, je rád, že má dlouhodobou jistotu. „Cítím se velmi dobře. Myslím, že obě strany jsou šťastné, že to máme za sebou. Mám čistou mysl a můžu se soustředit jen na hokej a na to, jak pomoct týmu vyhrávat,“ těší se na novou sezónu Palát.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -