- Reklama -

Logické změny nebo tragické přehmaty? Bruins šli do draftu po hlavě

- Reklama -

Letošní draft se nesl v předvídatelném duchu. Jedničkou se stal Connor McDavid, jako druhý následoval Američan Jack Eichel, i na dalších pozicích se objevila očekávatelná jména. Ale zase tak pohodový večer to přece jenom nebyl. O největší rozruch se postarali bostonští Medvědi, kteří využili letošní draft k radikálním změnám v kádru. Jak moc budou kroky provedené generálním manažerem Donem Sweeneym pro mužstvo prospěšné, to už je v pravdě složitější otázka.
Fanoušci Medvědů musejí dát sbohem obránci Dougiemu Hamiltonovi, který se přestěhuje do kanadského Calgary. Plameny za něj nabídly výběr v prvním kole draftu a dvě volby v kole druhém. Bruins poslali k vodě i bouřliváka Milana Lucice, jenž posílí kádr dvojnásobných vítězů Stanley Cupu – Králů z Los Angeles. I v tomto případě se Kings museli rozloučit s volbou v prvním kole draftu, navrch přidali brankáře Martina Jonese a obránce Colina Millera.
Don Sweeney a jeho kolegové si tak průběh včerejšího draftu řádné vychutnali, jejich tým měl totiž tři výběry po sobě – s pořadovými čísly 13,14 a 15 (první z nich využili k získání českého beka Jakuba Zbořila). Manažer Bostonu, který byl do své funkce dosazen teprve v polovině letošního dubna, tak jasně ukázal, že se radikálních změn nebojí. Většina hokejových expertů i fanoušků se však domnívá, že tato obměna Medvědům spíše uškodí. A mají pro to pádné argumenty.

Zleva: Dougie Hamilton, Milan Lucic, David Krejčí

Jestliže se nám Lucicův odchod může jevit jako vcelku logický – kanadský útočník letos neprožil nejlepší sezónu a Bruins se pro změnu museli popasovat s platovým stropem – odchod obránce Dougieho Hamiltona chápe jen málokdo. Mnohými byl totiž považován za nástupce Zdena Cháry a zároveň hráče, na kterém bude v příštích letech stavět obrana celého týmu. Místo toho ale dvaadvacetiletý zadák vyztuží již tak velmi silnou defenzívu Calgary Flames.
„Bobby Orr, Ray Bourque, Zdeno Chára – Bruins se vždy pyšnili obráncem světové extratřídy. Hamilton měl být další v pořadí. Teď je pryč. Kdo ho nahradí? Torey Krug?“ řekl interní zdroj pro deník Boston Herald.
Medvědi získali tři volby v draftu, ale není to málo? Jednak se nejedná o ty úplně nejlukrativnější výběry (třebaže je letošní ročník velmi silný), jednak vysoká volba nerovná se automaticky výborný hráč (historie nám podává četné příklady, více zde).
Naopak Hamilton už o svých kvalitách přesvědčil – jen letos posbíral 42 bodů, přestože měl jeho tým velké problémy s produktivitou. Pořád přitom hovoříme o hráči, jehož hra by se s přibývajícími léty měla zlepšit ještě o několik úrovní.

Abychom Sweeneymu nekřivdili, tak je třeba uvést, že se s Hamiltonem snažil domluvit na podmínkách nového kontraktu. Nabídku na zhruba 3,5 miliónů dolarů ročně však mladý zadák odmítl.
Přestože se stále řadí mezi chráněné volné agenty, ostatní kluby by mu mohly nabídnout tzv. offer sheet – tedy určitou finanční částku, kterou by Bruins mohli a zároveň nemuseli dorovnat, aby Hamiltona v klubu udrželi.
Třeba bývalý generální manažer Bostonu a současný zástupce Edmontonu Peter Chiarelli se nechal slyšet, že by kanadskému bekovi nabídl mezi 5,5 až 6 milióny USD. Pokud však zohledníme výměnu Lucice, pak by Bruins byli schopni dorovnat i takovou sumu peněz.
„Neměli jsme strach z offer sheet. Nabídky jiných klubů bychom dorovnali. Dougiemu jsme předložili velmi férový návrh nové smlouvy. Ale jednání dospěla do bodu, kdy jsme začali pochybovat o tom, že by se Hamilton mohl stát součástí budoucnosti naší organizace,“ objasňoval Sweeney.
„Naše nabídka byla srovnatelná s kontrakty, které se svými kluby podepsali jiný hráči, výkonnostně srovnatelní s Dougiem. Jenže propast mezi naší koncepcí kontraktu a jeho požadavky byla tak hluboká, že jsme se rozhodli zvolit jinou cestu,“ pokračoval Sweeney.
Manažer Bostonu dodal, že prvořadým cílem pro příští ročník zůstává návrat do play off. Jeho kroky tomu ale příliš nenasvědčují. Bruins přišli o dva hráče a nezískali za ně žádnou (okamžitou) náhradu. Vyřazovací boje jim mohou uniknout nejen příští rok, ale i v letech následujících.
Foto/Photo by: Matthew Reid

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -