- Reklama -

Loučí se největší z největších. Brodeur vymění dres za oblek

- Reklama -

Tři Stanleyovy poháry. Čtyři Vezinovy trofeje, pět Jenningsových. Calder Trophy z roku 1994. Dvě zlata z olympiád. Zřejmě jste poznali už nyní, pokud ne, zbývá už jen napovědět: držitel nesčetných brankářských rekordů. Ty už Martin Brodeur nevylepší, další (hráčská) ocenění už nepřidá. Ve čtvrtek se chystá oznámit světu, že s aktivní činností skončil.
Přestože prakticky celý svůj sportovní život strávil v New Jersey, kariéru uzavře v St. Louis. U Bluesmanů, kteří mu v prosinci dali poslední šanci v NHL, hned vzápětí vstoupí mezi hokejové funkcionáře. Podle generálního manažera Ďáblů Lou Lamoriella však pouze dočasně, protože klub z Newarku počítá s návratem své legendy do mateřského lůna.
„Pokud bude chtít, může se sem kdykoliv vrátit,“ přitaká Lamoriello. „Nemyslím, že by si teď vybíral mezi dvěma organizacemi. Je prostě u nich s ostatními hráči, ti a lidi z vedení ho požádali, aby tam zůstal a on jim vyhověl. Je to velmi loajální člověk a oni mu dali příležitost. Asi se mu toho hlavou honí teď hodně, ale já věřím, že se časem vrátí k Devils.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Podle některých informací by se Brodeur u Blues měl stát asistentem generálního manažera, jiné zdroje tak konkrétní nejsou. Již citovaný Lamoriello, který se zatím k celé záležitosti vyjádřil jako jediný, tvrdí, že půjde jen o práci do konce sezóny.
„Marty a já jsme ve stálém kontaktu. Chápu, co dělá. Mluvil se mnou i generální manažer Blues Doug Armstrong. Tohle rozhodnutí podporuju a rozumím mu,“ říká nejvyšší šéf New Jersey.
Lamoriello Brodeura před pětadvaceti lety draftoval z 20. místa. Montrealskému rodákovi po dalších dvou letech strávených v juniorské QMJHL potom stačila jediná sezóna na farmě, aby si řekl o roli brankářské jedničky Ďáblů. Zpochybnil ji až loni ex-vancouverský Cory Schneider.

Pro aktuální sezónu už v New Jersey s 42letým veteránem nepočítali, jeho čísla se tedy dočasně uzavřela na 1259 utkáních, 688 výhrách a 124 zápasech s vychytanou nulou. Další práci sháněl marně, až začátkem prosince se mu ozvali Bluesmani, kterým se zranili Brian Elliott a Jake Allen. V novém působišti přidal sedm startů, tři vítězství a nakonec i shutout. Po uzdravení kolegů ale nemělo smysl držet si ho dál v aktivních rezervách.
K Martinu Brodeurovi se určitě ještě na našich stránkách několikrát vrátíme, zatím nabízíme výstižné shrnutí od Lou Lamoriella:
„Dnešní oznámení uzavírá jednu z nejsenzačnějších hokejových kariér, jakou si lze představit, a to v mnoha různých směrech. Stačí se podívat na statistiky, ty vám řeknou všechno. Co více dodat? Marty byl hokejovým ambasadorem a bude v tom pokračovat. Měl ohromné úspěchy v NHL i na mezinárodní scéně. Odchází jako jeden z největších, ne-li úplně největší gólman všech dob.“
Foto/Photo by: John Catral

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -