- Reklama -

Makar získal Conn Smythe Trophy

- Reklama -

Nejužitečnějším hráčem play-off se stal třiadvacetiletý obránce Cale Makar. Rodák z Calgary zaznamenal ve vyřazovací fázi úctyhodných 29 bodů (8+21). Byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu (Rantanen 25, MacKinnon 24, Landeskog 22) a také nejproduktivnějším obráncem celého play-off. Více bodů než Makar nasbírala pouze edmontonská dvojka Connor McDavid (33) a Leon Draisaitl (32).

Třiadvacetiletý rodák z Calgary tak jen pár dní po zisku Norris Trophy pro nejlepšího obránce ligy získal i prestižní Conn Smythe Trophy pro MVP vyřazovacích bojů.

V NHL je teprve tři roky, stále je velmi mladý, vždyť čtyřiadvacet let mu bude až v říjnu. Jeho sbírka trofejí je ale už nyní fantastická. Najdeme v ní Calder Trophy pro nejlepšího nováčka (2020), již zmiňovanou Norris Trophy (2022), Conn Smythe Trophy a Stanley Cup.

- Reklama -

„Takhle hraje od prvního dne, co k nám přišel. Ten kluk je prostě třída. Odvede svou práci v ofenzivě i defenzivě. Sledovat jeho hru je úžasné, je tak dynamický. Momentálně je to prostě nejlepší bek v lize,“ vysekl svému svěřenci poklonu Jared Bednar.

Trofej, která byla poprvé udělena v roce 1965 (Jean Beliveau), získalo před Makarem jen deset obránců. Bobby Orr (dvakrát), Serge Savard, Larry Robinson, Al MacInnis, Brian Leetch, Scott Stevens, Nicklas Lidström, Scott Niedermayer, Duncan Keith a Victor Hedman.

Makar je ale nejmladším z nich, žádný bek nebyl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play-off v takto mladém věku. Je také jediným hráčem v historii, který získal kombinaci Norris Trophy, Conn Smythe Trophy a Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hokejistu (2019).

„Je to neuvěřitelný pocit. Jako kluk o tomhle sníte, máte plakát Stanley Cupu nad postelí. Myslím na všechny, kteří mi pomohli dostat se až sem. Má rodina je zde, je to neskutečné,“ těžko hledal slova. „Když se rozhlédnu a vidím kluky jako E.J., Nate, Landy, Mikko…jsou tu už tolik let, prošli si vzestupy i pády, dobrým i zlým. Je úžasné vidět, že jsou teď za svou tvrdou práci odměněni. A já jsem pyšný, že toho mohu být součástí,“ dodal.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -