- Reklama -

Martin Brodeur, Martin St. Louis a také Gary Bettman. Hokejová síň slávy dnes uvítá nové členy

- Reklama -

Už od pátku probíhají v Torontu akce související s uvedením nových členů do Síně slávy. Vše vyvrcholí dnešním slavnostním ceremoniálem, během něhož přivítá Hockey Hall of Fame do svých řad šest nových členů.
Podle očekávání mezi nimi nechybí legendární brankář Martin Brodeur, který se tak dočká v nejkratším možném čase. Hned v prvním roce své způsobilosti bude uveden také Martin St. Louis. Tuto dvojici doplní první černošský hokejista v dějinách ligy Willie O’Ree, dlouholetý komisionář NHL Gary Bettman, bývalý sovětský reprezentant Alexandr Jakušev a bývalá kanadská reprezentantka Jayna Heffordová.



MARTIN BRODEUR
Legendárního gólmana asi není třeba představovat. Šestačtyřicetiletý rodák z Montrealu vyhrál s New Jersey třikrát Stanley Cup (1995, 2000, 2003) a ve sbírce má i olympijské zlato. Mimo jiné je také rekordmanem mezi brankáři NHL v počtu odchytaných zápasů (1 266), výher (691) i čistých kont (125). Celkem čtrnáctkrát si připsal alespoň třicet výher v sezóně, osmkrát dosáhl dokonce na čtyřicítku vítězných zápasů. Během play-off v roce 2003 stanovil rekord vyřazovacích bojů, když při cestě za svým posledním Stanley Cupem celkem sedmkrát udržel čisté konto.
Zajímavostí je, že je také druhým nejproduktivnějším gólmanem všech bod. Celkem třikrát v kariéře dokázal skórovat (dvakrát v základní části a jednou v play-off), k tomu přidal ještě 57 asistencí. To dělá v součtu celkem šedesát kanadských bodů, o jeden méně, než nasbíral bývalý gólman (nejen) Edmontonu Grant Fuhr.
„Na tohle jsem opravdu nikdy nepomyslel. Když jste mladí, prostě jen chcete hrát hokej, dotáhnout to do NHL nebo do reprezentace. Na Síň slávy nemyslíte,“ říká dlouholetá opora Devils. Čtyřnásobného držitele Vezina Trophy uznává také jeden z jeho největších konkurentů a rivalů, Patrick Roy.
„Rok co rok se držel na vrcholu. Chytal skvěle po velmi dlouhou dobu. Odchytal ohromnou spoustu zápasů a jeho výkony byly vždy velmi konzistemtmí. Ano, chytal za skvělé týmy, měl před sebou dobrou obranu, ale vždycky odvedl svou práci na jedničku,“ prohlásil o Brodeurovi Roy.
MARTIN ST. LOUIS
Nikdy nedraftovaného „prcka“ Martina St. Louise si fanoušci pamatují pro jeho nezdolnou vůli, bojovnost a charakter. Vždy hrál s ohromným zaujetím a do hry dával celé své srdce. „Byl srdcem i duší tohoto týmu,“ prohlásil o něm bývalý spoluhráč Steven Stamkos.
Po nevydařené štaci v Calgary mu dali šanci v Tampě Bay a tohoto rozhodnutí nemuseli na Floridě nikdy litovat. Populární Marty byl jedním z hlavních hrdinů při cestě za Stanley Cupem v roce 2004. Celkem dvakrát v kariéře vyhrál tento podceňovaný hráč produktivitu NHL, za což si odnesl Art Ross Trophy.
Když v sezóně 2012-13 získal tuto trofej podruhé, bylo mu už sedmatřicet let. Stal se tak nejstarším vítězem bodování v historii. Před ním držel tento primát jistý Gordie Howe, který dokázal naposledy ovládnout produktivitu soutěže ve čtyřiatřiceti letech.
St. Louis je jedním ze sedmi hráčů, kteří nikdy nebyli draftováni a nakonec v NHL nasbírali přes tisíc bodů. Ze všech hráčů v historii, kteří měřili pouze pět stop a osm palců (nebo méně), dokázali kromě něj na tisíc bodů dosáhnout už jenom Henri Richard a Theo Fleury.
GARY BETTMAN
Současný komisionář NHL je ve funkci už čtvrt století a pod jeho vedením se liga nejen rozrostla, ale především znásobila své příjmy. Přestože patří ke koloritu fanoušků na Bettmana bučet, jeho uvedení do HHOF bylo velmi pravděpodobné a bylo jen otázkou času. Možná mohlo přijít až několik let poté, co ve funkci skončí, malý velký muž se ale dočká už dnes.
Gary Bettman převzal úřad ligového komisaře v roce 1993 a pod jeho vedením vzrostly příjmy soutěže ze 400 milionů dolarů ročně na zhruba 4 miliardy. Liga, která tehdy čítala čtyřiadvacet klubů, má dnes o sedm organizací víc. Pod Bettmanem se stal z hokeje globální sport. Zápasy základní části viděla Evropa i Japonsko, přípravné duely se odehrály v Číně.
Hráči NHL se čtyřikrát zúčastnili ZOH a liga také třikrát za Bettmanovy éry uspořádala Světový pohár. Komisionář také v roce 2005 dohlížel na zavedení platového stropu, což přispělo ke stabilizaci většiny klubů. Obrovským úspěchem bylo rovněž zavedení zápasů pod otevřeným nebem. Gary Bettman se v Síni slávy zařadí po bok dalších bývalých prezidentů NHL, jakými byli Frank Calder, Clarence Campbell nebo nedávno zesnulý John Ziegler.
WILLIE O’REE, první hokejista tmavé pleti v NHL, se do historie navždy zapsal 18. ledna 1958, kdy vyjel na led v dresu Bostonu v zápase proti Montrealu, čímž zbořil jednu velkou bariéru. V lize nakonec odehrál pouhých 45 zápasů, během nichž si připsal 14 bodů, jeho význam pro hokej ale nelze měřit jen statistikami.
JAYNA HEFFORDOVÁ získala s kanadskou reprezentací sedm zlatých a pět stříbrných medailí na mistrovství světa. Zúčastnila se pěti ZOH a hned čtyřikrát si na krk pověsila olympijské zlato (2002, 2006, 2010, 2014).
ALEXANDR JAKUŠEV na sebe severoamerické publikum upozornil během slavné Série století v roce 1972. V osmi zápasech mezi Kanadou a SSSR tehdy nasbíral 11 bodů za sedm branek a čtyři asistence a byl tak nejproduktivnějším hráčem Sovětů. V Sapporu 1972 a Innsbrucku 1976 vybojoval olympijské zlato, na světovém šampionátu triumfoval celkem sedmkrát.
Podrobnosti z dnešního slavnostního ceremoniálu v Torontu vám přineseme zítra.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -