- Reklama -

Matthews, Laine a Werenski jsou kandidáty na Calder Trophy

- Reklama -

Na Calderovu trofej určenou nejlepšímu nováčkovi sezóny National Hockey League byli letos navrženi útočníci Auston Matthews (Toronto), Patrik Laine (Winnipeg) a obránce Zach Werenski (Columbus). Jméno vítěze bude oznámeno 21. června při slavnostním ceremoniálu v T-Mobile Arena v Las Vegas.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Velkým adeptem na vítěze hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů je americký hokejista Auston Matthews, jenž předčil veškerá očekávání. Hned při debutu v NHL vstřelil čtyři góly (Ottawa – Toronto 5:4 v prodloužení) – v moderní éře zámořské hokejové soutěže, která se počítá od sezony 1943-44, se něco takového žádnému nováčkovi v prvním zápase nepodařilo.
Jako první zelenáč od dob Alexandra Ovečkina (2005-06, 52 branek) nasázel minimálně čtyřicet branek. To se před ním povedlo jen pěti nováčkům-teenagerům. Mezi střelci soutěže obsadil druhé místo, lepší byl pouze kapitán Pittsburghu Sidney Crosby (44 branek).


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Devatenáctiletý centr překonal klubové rekordy v počtu gólů (40, Wendel Clark vstřelil v sezóně 1985-86 34 gólů) a bodů (69, Peter Ihnačák nasbíral v sezóně 1982-83 66 bodů), především ale dovedl Maple Leafs do play off. V září reprezentovala jednička loňského draftu výběr Severní Ameriky na Světovém poháru.

Patrik Laine, který ve středu oslavil devatenácté narozeniny, odehrál ve svém premiérovém ročníku v nejlepší hokejové lize světa 73 zápasů. Se 64 body a 36 góly byl ve statistikách nováčků druhý za Matthewsem. Mezi kanonýry Jets byla dvojka loňského draftu nejlepší.
V polovině února přispěl rodák z Tampere k výhře Winnipegu 5:2 nad Dallasem třetím hattrickem v sezóně a stal se tak prvním hráčem v historii NHL, jemuž se podařilo odehrát tři tříbrankové zápasy ještě před devatenáctými narozeninami.

Devatenáctiletý Zach Werenski má za sebou skvělý rok. Se 47 body (11+36) byl prvním v kanadském bodování obránců Columbusu. Mezi letošními ligovými nováčky byl v produktivitě sedmý (z obránců mezi nováčky byl ale nejlepší), v celé NHL byl třináctý mezi zadáky. 21 bodů nasbíral na přesilovce.
Podařilo se mu překonat klubový rekord Ricka Nashe, který během své první sezóny v NHL (2002-03) posbíral v dresu Blue Jackets 39 bodů (17+22, 74 utkání). S průměrným časem na ledě 20:54 byl Werenski pátý mezi letošními nováčky. Všem zelenáčům NHL vévodil v hodnocení přítomnosti na ledové ploše při vstřelené nebo inkasované brance (+17).

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -