- Reklama -

Matthews půjde k draftu jako "Švýcar"

- Reklama -

Mám-li být schopný konkurovat mužům v nejlepší lize světa, musím se na souboje s nimi začít připravovat co nejdřív, řekl si zřejmě Auston Matthews. Americký útočník označovaný většinou expertů za pravděpodobnou jedničku příštího draftu proto podnikl velmi netypický krok – před sezónou, která bude určující pro jeho postavení při dražbě hokejových talentů, se dohodl na smlouvě se švýcarským Curychem.


„Hádejte, kdopak k nám míří?“ objevilo se v pátek odpoledne na twitterovém účtu klubu. Serióznější komentář poskytl později prostřednictvím telefonického rozhovoru se zámořskými médii generální manažer Lvů Edgar Salis.
„Každý den nemáte příležitost podepsat smlouvu se sedmnáctiletým hokejistou. Když jsme ho ale v dubnu viděli v Zugu na mistrovství světa osmnáctek, o jeho věk si starosti neděláme,“ uvedl Salis. „Auston je výjimečný hokejista, který v sobě kombinuje rychlost a šikovnost. Máme tady dobré hráče a vzhledem k jeho hokejové inteligenci si myslíme, že bude schopný je pozvednout a zapadne do týmu. Proto jsme po něm skočili.“


Mohlo by vás zajímat:


Matthews byl poslední dva roky zapsán do tréninkového programu amerického hokejového svazu pro mladé, v minulé sezóně v rámci působení v USHL zaznamenal ve 24 zápasech 20 branek a 28 asistencí. O svém dalším směřování se dlouho rozmýšlel, v závěru už volil pouze mezi Curychem a Everettem v juniorské WHL. Volba nakonec padla na evropský klub.
„Zkoumám všechny příležitosti. Švýcarsko, CHL, univerzitní NCAA – všechno by pro mě byly skvělé možnosti. Probírám to s rodinou a se svými poradci, rozhodnu se zřejmě už brzy,“ tvrdil v půlce května.
Nezanedbatelným faktorem při rozhodování rodáka z arizonského Scottdalea byla osoba, která stojí na střídačce Curychu. Místní Lions vede od roku 2012 Marc Crawford, v jehož profesním životopise najdeme angažmá v Quebecu/Coloradu, Vancouveru, Los Angeles a Dallasu. S Avalanche získal v roce 1996 Stanley Cup, s Curychem slavil mistrovský titul loni.
„Určitě pomohlo, že Marc trénoval v NHL a dosáhl tam významných úspěchů, stejně jako v posledních letech u nás,“ uznává GM Edgar Salis.
Kvůli švýcarským pracovním předpisům může Matthews kontrakt oficiálně podepsat až po svých osmnáctých narozeninách, do země helvétského kříže zamíří den po nich, tedy 18. září.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -