- Reklama -

Mazák mezi nováčky. Pohodář Jakub Zbořil zvážněl a bije se o dres Bruins

- Reklama -

Kemp nováčků Bostonu zažil už několikrát. Dřív s ním nepanovala velká spokojenost, byl až moc v pohodě. Letos, ve dvaceti letech, působí třináctka draftu 2015 ukázněněji. Jakub Zbořil se zdá být připravený a hlavně odhodlaný zabojovat o místo v sestavě Bruins.
„Jsem tady tento rok jako jeden ze starších hráčů. Změnil jsem přístup, chci být dobrým příkladem pro ostatní mladší kluky, chci jim pomoct a ukázat jim směr,“ těší se levoruký český obránce.
„Když jsem sem přišel poprvé, nevěděl jsem co očekávat. Myslel jsem, že to bude legrace. Jsem pohodář, takže rád dělám vtípky a takové ty věci. Teď se to snažím nechat to být, jsem vážnější,“ slibuje brněnský rodák.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jamie Langenbrunner, koordinátor dohledu nad mladými hráči v Bostonu, sledoval Zbořilův herní růst dva roky od chvíle, kdy ho Bruins draftovali.
„Hraje s nasazením, blokuje kotouče, jde po dorážkách, tohle mu sedí,“ říká Langenbrunner. „Myslím, že jeho proces zrání za poslední rok byl fantastický. Je vidět, jak se integroval do party, jak se stal jedním z vůdců.“
Zbořil působil poslední tři roky v Quebec Major Junior Hockey League. Minulý rok nasbíral v 50 zápasech coby obránce výborných 41 bodů (9+32), byla to pro něj návratová sezóna po propadu z předešlého ročníku 2015-16, kdy bodoval jen dvacetkrát (6+14).
Připouští, že když se po kempu nováčků v roce 2015 vracel mezi juniory, neměl to v hlavě správně srovnané. Myslel si, že když už si zahrál s profesionály, bude to mezi juniory hračka. Ale nebyla. Taky proto se mu sezóna 2015-16 nepovedla a letos hodně dřel, aby dojem napravil.

Byl znovu součástí druhé přesilovkové formace, ta první patřila talentu Ottawy Thomasi Chabotovi, draftovaným několik míst za Zbořilem.
„Byl to pro mě mnohem lepší rok,“ připouští Zbořil. „Když jsem se vrátil mezi juniory, už jsem věděl, co čekat. Byl jsem připravený. Odvedl jsem dobrou práci v přizpůsobení se juniorské úrovni.“
Hlavně v play off dostával na ledě hodně času, v 16 utkáních zaznamenal 10 plusových bodů. „Byla to velká zábava, náš tým držel pohromadě. Ujít celou tu cestu až do Memorial Cupu bylo nádherné.“
Podle mínění novinářů shání Boston na modrou čáru nějakého zkušeného zadáka. Dokáže Zbořil změnit jejich uvažování a vyslouží si příležitost? „Snad tu šanci dostanu. Těším se na to. Je to těžká cesta, ale když budu dál pracovat, snad se to vyplatí,“ věří český obránce.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -