- Reklama -

McDavidovi je pětadvacet. Úžasné kariéře chybí jen Stanley Cup

- Reklama -

Už je to nějaký ten pátek, co jej Oilers s velkou slávou draftovali jako celkovou jedničku v roce 2015. Connor McDavid od té doby potvrzuje pověst generačního talentu. V NHL kroutí už sedmou sezónu a na kontě má celou řadu úspěchů, ve sbírce hromadu trofejí. Včera oslavil podle mnohých nejlepší hráč planety pětadvacáté narozeniny.

Třikrát vyhrál ligové bodování (Art Ross Trophy), dvakrát si odnesl Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Třikrát ho za svého krále zvolili sami hokejisté (Ted Lindsay Award). Vyhrál mistrovství světa osmnáctek, juniorský šampionát do dvaceti let i MS dospělých.

Jeho zářivé kariéře chybí jediné – Stanley Cup. V předchozích šesti letech se do play-off podíval třikrát a dvakrát z toho byl konec už v prvním kole. Maximem zůstává druhé kolo z roku 2017. A to je pro partu okolo McDavida a Draisaitla zatraceně málo. V „bublině“ před dvěma lety nestačili Oilers na Chicago, loni jim vystavil stopku hned v prvním kole Winnipeg.

On sám snad nemůže pro úspěch týmu udělat víc. Čtyřikrát v kariéře pokořil magickou stobodovou hranici, jeho maximem je 116 bodů. Loni uchvátil celý hokejový svět, když na stovku dosáhl i ve zkrácené sezóně (105 bodů v 56 duelech).

- Reklama -

Letošní ročník zahájili Oilers velmi dobře, postupem času ale začaly přicházet problémy. Slabá produktivita útočníků mimo elitní dvojku, tzv. secondary scoring. Výkony a zdraví gólmanů. Celková defenziva týmu. A tak bychom mohli pokračovat. Edmonton zkrátka momentálně nevypadá jako favorit na Stanley Cup, spíš jako tým, který bude mít co dělat, aby do play-off vůbec proklouzl. Aktuálně se Oilers nacházejí mimo postupovou osmičku Západní konference.

Jeho kariéra už není na začátku, už to není žádný mladíček. Dostává se do nejlepších hokejových let, a i když nikdo samozřejmě neví, jak bude dlouhá, blíží se jeho kariéra pomalu ke své polovině. A velký týmový úspěch stále ne a ne přijít.

A když už jsme u těch zklamání, musíme k nim přidat i neúčast na olympijských hrách. Už podruhé v kariéře přišel rodák z Richmond Hill o možnost zahrát si pod pěti kruhy. Hráči NHL nejeli do Pchjongčchangu 2018 a nejedou ani do Pekingu 2022.

Zatímco třeba takový Crosby má ve sbírce tři Stanley Cupy a dvě zlaté olympijské medaile, McDavidovo resumé je o tyto úspěchy ochuzeno. Zatím. Kapitán Pittsburghu měl to štěstí, že době, kdy byl na vrcholu sil, konaly se ZOH v Kanadě a v Evropě, zatímco McDavidova éra přišla v době, kdy se olympijské hry konaly v Koreji a Číně. A do všeho přišla pandemie.

„Každý kanadský kluk sní o tom, že se dostane do NHL a vyhraje Stanley Cup. Hned vedle toho je ale sen reprezentovat svou zemi na olympiádě a vybojovat zlatou medaili,“ říkal v září, kdy to ještě vypadalo, že ZOH budou i s hráči NHL.

„Je to velké zklamání. Musíme najít způsob, jak uspořádat turnaj nejlepších proti nejlepším,“ komentoval to v prosinci poté, co bylo oznámeno, že hráčů NHL se olympiáda definitivně týkat nebude.

Absence týmového úspěchu ale nijak nesnižuje jeho výjimečnost. Málokdo pochybuje o tom, že se jedná o nejlepšího hráče své generace a jednoho z nejlepších hráčů historie. Jen šest hráčů nasbíralo před pětadvacátými narozeninami více bodů než McDavid (627). Nejvíce má pochopitelně Wayne Gretzky(1 254), následují Mario Lemieux (838), Dale Hawerchuk (752), Steve Yzerman (692), Pierre Turgeon (636) a Bryan Trottier (631). Kuriozitou je, že současný kapitán Oilers je v tomto ohledu přesně na polovině Gretzkyho produkce (627/1254).

Ale ti největší z největších dokázali (až na pár výjimek) dovést svůj tým k poháru. McDavid stále nemusí zoufat, času na týmový triumf má pořád dost. Třeba Steve Yzerman se dočkal až po třicítce, to samé Alex Ovečkin. V pokročilém věku zvedl pohár nad hlavu Teemu Selänne, na samém sklonku kariéry pak dojetím slzeli třeba Ray Bourque nebo Lanny McDonald. Příkladů by se našlo víc.

Ovšem roky budou ubíhat a čas se bude krátit. Už i fanoušci si začínají pokládat otázku, zda vedení klubu nepromarňuje kariéru svých dvou superhvězd, když není schopno okolo nich sestavit tým, který by měl kvalitu na to, aby pravidelně bojoval o Stanley Cup.

Ať už letošní ročník dopadne jakkoli, z individuálního hlediska nenechává Connor McDavid nikoho na pochybách, kdo je hokejovým králem současnosti. Opět baví svými kousky a úžasnými góly. Ve 33 zápasech nasbíral už 53 bodů, stejně jako vedoucí muž bodování Leon Draisaitl. Čerstvě byl také jmenován kapitánem Pacifické divize pro All-Star Game.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -