- Reklama -

Mladé Jezdce táhne v životní formě hrající Chris Kreider

- Reklama -

Musíme si uvědomit realitu, odteď se díváme do budoucna. Tak nějak to v průběhu minulé sezóny vyhlásili New York Rangers. Následně vyměnili několik zkušených borců a začali sázet na mladší hráče.
Některé z opor ale zůstaly, jako například Henrik Lundqvist, Marc Staal, Mats Zuccarello nebo Mika Zibanejad. A taky Chris Kreider. Spekulovalo se o tom, že i jeho Rangers raději vymění, aby získali solidní protihodnotu do budoucna.



Sedmadvacetiletý Kreider ale zůstal a odvděčuje se parádními výkony. Přesně takového hráče v něm Jezdci viděli, když jej v roce 2009 draftovali v prvním kole jako celkovou devatenáctku. Až doposud míval Kredier občas zápasy, kdy byl naprosto dominantním hráčem, který si na ledě dělal, co chtěl. Zkrátka nešel přehlédnout. A třeba si připsal i čtyři body za večer.
Pak ale přišly další zápasy a on byl neviditelný. Občas působil líně a znuděně, jako by byl na ledě ztracen. Zkrátka se mu nedařilo udržet vysokou úroveň výkonů po delší dobu. Navíc ho několikrát přibrzdilo zranění. I tak ovšem platil za solidního hráče, který nastřílí okolo pětadvaceti branek za sezónu a nasbírá kolem padesáti bodů. Nic víc, nic míň. Své si uhrál, ale mezi absolutní elitu rozhodně nepatřil.
Kreider, o kterém se začíná mluvit jako o budoucím možném kapitánovi slavného klubu, letos pozvedl svou hru na vyšší úroveň. Loni musel značnou část sezóny vynechat kvůli krevní sraženině, obavy o jeho zdraví už jsou ale, zdá se, minulostí.
Fanshop týmu
Navíc mu viditelně prospěla změna trenéra. Progresivní David Quinn mu hodně věří a Kreider jeho důvěru vrchovatě splácí. Na ledě dře, jde příkladem mladíkům a chodí do míst, kde to bolí. Jen málo hráčů v lize je v předbrankovém prostoru tak nebezpečných, jako právě „Kreids“, který při clonění brankářům, tečování střel a dorážení využívá své urostlé postavy.
Ke všemu je při své výšce velmi rychlý. Smlouvu s newyorským klubem má až do roku 2021. Letos má našlápnuto k životní sezóně. V jednadvaceti zápasech nasbíral 18 bodů za 11 branek a 7 asistencí a je nejproduktivnějším hráčem Jezdců. Pokud by současné tempo udržel, dostal by se někam k hranici čtyřiceti branek.
Jezdci jsou uprostřed přestavby a za Kreidera v současné formě by mohli získat velmi zajímavou protihodnotu. Pouze se samými mladíky ale hrát nelze a stále častěji tak zaznívají hlasy, že by se jej Rangers neměli zbavovat. Naopak by mu měli prodloužit smlouvu a právě kolem něj postavit nový tým, shodují se mnozí.
Do sestavy se postupně zapracovávají mladí, jako například Brett Howden, Filip Chytil nebo Lias Andersson. Budoucí tváří tohoto klubu po odchodu Henrika Lundqvista by se měl ale stát právě Kreider. „Chris Kreider konečně dorazil a zdá se, že to bude trvalý jev,“ zní jeden z titulků v zámořských novinách. „Přesně na tohle jsme u něj čekali,“ jásají fanoušci.
Ve značně omlazené kabině Jezdců je Kreider ostříleným veteránem. Přesto ještě zdaleka nepatří do starého železa, a to ani věkem, ani svými výkony. Ba právě naopak. Jeho výkonnost jde neustále nahoru.
„Je to jednoduché. Když jste mladý a pomáháte svými výkony týmu, hrajete. Když jste starší hráč a stále přispíváte týmu, hrajete taky. Pokud jste mladý a nehrajete dobře, tak vás posadí. A to samé se stane i v případě, že patříte mezi ty starší,“ říká Chris Kreider. „Snažíme se rozvíjet mladé kluky, ale zároveň chceme vyhrávat zápasy. Chceme se dostat do play-off,“ vyhlásil odvážný cíl pro letošní sezónu.
Do NHL naskočil rovnou během play-off v roce 2012 a hned přispěl sedmi góly k postupu Rangers do finále konference. Pokud se mají letos Jezdci dostat do vyřazovacích bojů, budou potřebovat, aby Kreiderovi forma vydržela co nejdéle a hlavně aby zůstal zdravý.
Loňská nepříjemnost s krevní sraženinou mohla ohrozit nejen jeho kariéru, ale i život. Ten hokejový si právě teď Chris Kreider užívá možná nejvíc v kariéře.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -