- Reklama -

Mrázek v Carolině pookřál. Připsal si 100. výhru v kariéře

- Reklama -

Fanshop týmuPetr Mrázek vyletěl na výsluní díky povedenému mistrovství světa juniorů v roce 2012. Skvělé výkony mu tehdy zajistily titul nejlepšího gólmana turnaje a uznání skautů a hokejových odborníků. Později se ale jeho cesta trochu zaklikatila. Nyní to vypadá, že je opět na správné cestě. Proti Torontu si připsal svoji 100. výhru v základní části.
Jeho cesta do velké show ani po výborných výkonech v reprezentaci nebyla jednoduchá. Práva si na něj v draftu v roce 2010 zajistila Rudá křídla z Detroitu, která jsou známá tím, že své talenty nechávají dlouho uzrávat.
V první třech letech sbíral starty v NHL po troškách, dva zápasy v ročníku 2012-2013, o rok později devět zápasů a v dalším roce, kdy si nejvíce věřil, že se dokáže vklínit mezi stabilní dvojici Jimmy Howard a Jonas Gustavsson, se po letním kempu opět dozvěděl, že se má vrátit do Grand Rapids v AHL.
Bolelo to, na farmě Detroitu se mohl přetrhnout, věřil si, vždyť v roce 2013 dotáhl svůj tým ke Calder Cupu, vítězství v této nižší lize. Díky zraněním dvou jeho soků si nakonec mohl připsat 29 zápasů v sezoně 2014-2015.
Kandidát na Vezinu
V ročníku 2015-2016 se konečně dočkal. Letitá nemessis jménem Gustavsson nedostala smlouvu. Z Mrázka se stal fenomén se vším všudy. Sebevědomě si uzmul pro sebe pozici prvního gólmana Detroitu od veterána Jimmyho Howarda. Měl excelentní statistiky, v 54 zápasech obdržel průměrně 2,33 branek na zápas a zastavil 92,1 % střel. Za své výkony byl nominován na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana.
Poté ale začal postupný pád. Mrázka i celého týmu Detroitu. Někdejší opory stárly. Už nebyly schopné podávat takové výkony jako dřív. Po základní části 2016-2017 se stalo něco, co bylo dlouho nemyslitelné – Red Wings se ocitli bez play-off. Něco takového nepoznali 25 let.
Pavel Dacjuk se vrátil do Ruska. Hernik Zetterberg hrál v bolestech. Mladí hráči se zapojovali jen velmi nesměle, pomaleji než by bylo potřeba. Původně idylický vztah Howarda s Mrázkem doznal vážné trhliny. Tisk začal do českého brankáře tepat. Je prý příliš namyšlený, v kabině neoblíbený kvůli svému sebevědomí, které se nebojí ukázat navenek.

Koncem roku 2017 přišel o post jedničky, zkušený Američan Howard chytil druhý dech a po dvou letech si vzal svůj trůn zpět. Frustrovaný Mrázek putoval do Philadelphie před uzávěrkou přestupů. Po nadějném začátku vypadl z formy, ve vyřazovací části nastoupil jen jednou. Po sezoně mu skončila smlouva a uvažoval, co dál. V 26 se vrátit do Evropy? Smířit se někde s pozicí dvojky?
Zmrtvýchvstání? 
Nakonec kývl na roční nabídku Caroliny. Týmu outsiderů, který však měl ve svém středu spoustu nadějných mladíků včetně bývalého hráče Komety Brno Martina Nečase. V brankovišti se měl o svoji šanci poprat se Scottem Darlingem.  O čtyři roky staršího soka předčil už po osmi zápasech. Darling byl odeslán na farmu.
Místo Darlinga přišel z waiver listu veterán Curtis McElhinney. S českým reprezentantem se začali pravidelně střídat v brance. Houževnatý mančaft okolo kapitána Justina Williamse se stal příjemným překvapením ročníku. Semkl se, udivil i svými neobvyklými a vtipnými oslavami vítězství.
Mrázek si zatím připsal v 39 zápasech 22 výher a čtyři čistá konta. Carolina se díky němu drží na postupové příčce do play-off. Spoluhráče povzbuzuje, opět se nebojí ukázat emoce. Jiné emoce než frustraci. Vybojoval si současným ročníkem prodloužení své kariéry v NHL?
Titulní foto: Icon Sportswire
 
 
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -