- Reklama -

MS: Zamíří Kanada ke zlatému hattricku nebo je zastaví Rusové?

Souboj dvou hokejových velmocí Ruska a Kanady bude ozdobou dnešního programu mistrovství světa v německém Kolíně nad Rýnem. Oba týmy mají na turnaji sedm výher z osmi zápasů a jejich semifinálový souboj považují fanoušci, experti, i hokejové legendy za předčasné finále a vrchol šampionátu. Jasným favoritem je Kanada, která vyhrála poslední dvě mistrovství světa.
„Kanada má skvělý tým, ale je s ní možné hrát. I my máme dobré mužstvo,“ vzkazuje prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak. „Ano, v poslední době jsme vzájemné zápasy prohráli, ale nikdo není v hokeji neporazitelný. Však si můžete vzpomenout, že i někdejší ´rudá mašina´ v minulosti několikrát prohrála,“ připomněl Treťjak slavné doby sborné, jíž byl jako brankář součástí.

- Reklama -

Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Faktem je, že současná ruská reprezentace porazila na velkých turnajích Kanadu naposledy na mistrovství světa 2011, když čtvrtfinále v Bratislavě ovládla 2:1. Ovšem v play off velkých turnajů se oba týmy od té doby potkávaly jen vzácně. Kanaďané vypráskali Rusy ve finále MS v Praze před dvěma lety (6:1) a loni na podzim pak i v semifinále Světového poháru (5:3). Loni na MS v Rusku se nepotkaly, protože domácí borci vypadli v semifinále s Finskem.
Hlavní trenér kanadského týmu John Cooper má ovšem k současné sborné jen slova uznání.
„Ve čtvrtfinále vyřadili dobrý tým České republiky a už čtyřikrát na turnaji nedostali gól. Takže nesouhlasím s tím, že stavějí hru pouze na individualitách, i když mají skvělé hráče jako Nikitu Kučerova, kterého mohu osobně v Tampě sledovat každý den a je to fenomenální talent. Pak jsou tu další jako Panarin nebo Kuzněcov a takovým hráčům nesmíme nechat čas a prostor na ledě. Myslím si, že budou rozhodovat přesilovky, ve kterých mají oba týmy skvělou úspěšnost.“


Bude vás zajímat:


V zápase se potká několik spoluhráčů z Tampy Bay, kterou v NHL vede Cooper jako hlavní kouč. Na ruské straně to bude kromě Kučerova především brankář Vasilevskij, útočník Namestnikov se do posledního tréninku sborné nezapojil. V kanadském týmu je to pak útočník Alex Killorn.
„Já beru všechny ruské hráče na stejnou úroveň, nebudu se soustředit na jednotlivce. Kučerov je skvělý spouhráč, ale teď to bude soupeř. Vasilevskij zase nemá žádné výrazné slabiny. Je hrozně soutěživý a každou střelu vnímá jako výzvu. Proto je těžké proti němu uspět. My ale chceme vyhrát zlato, a když máte takový cíl, tak se na ledě nemůžete ohlížet na kamarády.“
Na svého brankáře ve sborné spoléhá i ruský útočník Jevgenij Kuzněcov.
„Vasilevskij je v současnosti jedním z nejlepších brankářů do 28 let. Když se soustředí, naprosto kontroluje hru a je složité mu dát gól,“ vykládal hráč, jenž včera oslavil 25. narozeniny. „Nijak jsem to neslavil, žádné sladkosti nebyly,“ smál se. „A dnes už je jiný den. A mimochodem bych rád oslavil něco jiného – moji rodiče dnes slaví výročí svatby,“ vzkázal.
Kuzněcov nastoupí proti Kanadě v útoku s Panarinem a Kučerovem a tahle řada by měla nejvíc zlobit soupeře.
„Ve čtvrtfinále se jim spolu dařilo, tak jsme je ponechali pohromadě,“ prozradil asistent ruské reprezentace Harijs Vitolinš. Ten ještě na lavičce sborné po boku hlavního kouče Olega Znaroka vítězství nad Kanadou nezažil. „To je  pravda, ale vždy je možné začít psát novou historii. Vše je v našich rukách a kluci jsou plní energie. Máme tu hodně nových mladých hráčů a všichni se chtějí proti Kanadě předvést.“

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -