- Reklama -

Na novou výzvu jsem připraven, ale odchod Kruga mě štve, říká Charlie McAvoy

- Reklama -

Už loni byl Charlie McAvoy nezpochybnitelným lídrem bostonské obrany. I když dlouho nemohl protrhnout střeleckou smůlu, nakonec zaznamenal v 67 zápasech slušných 32 bodů. Ale především svými výkony potvrdil, že dorostl v elitního beka.

Fanshop týmu

V hlasování o Norris Trophy skončil na desátém místě, hned osmička hlasujících ho zařadila na svůj lístek, tedy mezi pět nejlepších beků sezóny. Před ním se umístili pouze Josi, Carlson, Hedman, Pietrangelo, Slavin, Theodore, Hamilton, Werenski a Makar.

A letos čeká na dvaadvacetiletého rodáka z newyorského Long Islandu další náročný úkol. Zadní řady Bruins totiž doznají změn. Specialista na dirigování přesilovek, Torey Krug, odešel do St. Louis, podepsanou smlouvu stále nemá ani Zdeno Chára.

Jisté místo v sestavě mají kromě McAvoye snad jen Brandon Carlo a Matt Grzelcyk. Po dlouhém zranění se vrací zkušený Kevan Miller, pak je tu ještě John Moore a o místo v týmu se hlásí celá řada mladších – Jeremy Lauzon, Connor Clifton, Urho Vaakanainen nebo Jakub Zbořil.

- Reklama -

K nim můžeme připočítat i dva podepsané volné hráče z univerzit – Jacka Ahcana a Nicka Wolffa. Zejména Ahcan má za sebou výbornou kariéru v NCAA a stylem hry se velmi podobá právě Krugovi.

Jasné je to, že klíčová role připadne McAvoyovi, který byl už loni nejvytěžovanějším bekem Bruins (s průměrným icetimem 23:10), a letos by měl dostat mnohem větší prostor i na přesilovce, což byla doposud Krugova parketa.

Když má svůj den, působí na ledě naprosto dominantně. Podporuje útok, umí vystřelit, vymyslet výtečnou přihrávku, stejně tak ale umí přitvrdit, protivníka srazit tvrdým hitem, zablokuje spoustu střel, odehraje velkou porci minut. Odchodem parťáka se mu otevírá ještě větší prostor, on je ale ze ztráty dobrého přítele smutný.

„Tohle je poprvé za dobu, co tu jsem, kdy jsme ztratili opravdu důležitého hráče. Je to na prd. Když jsem se to dověděl, hned jsem mu psal. Pak jsme spolu mluvili a já nevěděl, co na to říct. Štve mě, že je pryč,“ říká upřímně McAvoy.

„Torey byl jedním z prvních lidí, kteří mě tu vzali pod svá křídla. Přes léto spolu trénujeme, takže jsme zvyklí být spolu v podstatě celý rok. Je to skvělý chlap, na ledě i mimo led. V St. Louis si ho všichni zamilují,“ dodal k odchodu kamaráda.

„Neumím si představit, že přijdu do tréninkového kempu a on tam nebude. Je to výtečný obránce, hlavně do ofenzivy. Skvěle čte hru. Hodně jim (Bluesmanům) pomůže,“ myslí si.

„Nikdo neví, jak to nakonec dopadne se Zdenem, ale ať už přede mnou bude jakákoli výzva, budu připraven,“ hlásí odhodlaně. „Za poslední tři roky moje role v týmu neustále rostla. Nečeká mě tedy nic nového. Nic se pro mě nemění.“

Pokud mají Bruins i nadále patřit k ligové špičce, budou svého nejlepšího zadáka potřebovat ve špičkové formě, a to hned od začátku sezóny. Zaútočí McAvoy na Norris Trophy?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -