- Reklama -

Na předchozím World Cupu byl Ovečkin ze všech nejmladší, teď bude za zkušeného lídra

- Reklama -

Alexander Ovečkin pochopitelně nemohl chybět v první nominaci ruské hokejové reprezentace pro Světový pohár. Ostatně dá se předpokládat, že kanonýr Washingtonu bude jednou z největších hvězd celého turnaje. To když se hrál Světový pohár naposledy, byl ještě nadějný junior a ve svých devatenácti letech vůbec nejmladší hráč turnaje.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rok 2004 byl pro Ovečkina hodně hektický. Na Světovém poháru totiž nastoupil jen dva měsíce poté, co si jej zástupci Capitals vybrali jako jedničku draftu NHL. „Byl jsem teenager a odehrál jsem jen pár zápasů. Byla to pro mě především neuvěřitelná zkušenost – hrát najednou proti tolika hráčům z NHL,“ vzpomíná Ovečkin.
„Jako malý kluk jsem tyhle hráče znal jenom z televize a z článků v novinách. A najednou jsem proti nim mohl hrát,“ dodává moskevský rodák, který od té doby odehrál v NHL 11 sezón a snad při každé z nich nastoupil za Rusko na mistrovství světa (2004-08, 2010-15) a navíc ještě na třech olympijských hrách (2006, 2010, 2014).
Těžko byste hledali v hokejovém světě poctivějšího reprezentanta. „Reprezentovat svou zemi je vždy obrovská čest. A to bez ohledu na to, o jaký turnaj se jedná. Jsem rád, že jsem v nominaci,“ podotkl Ovečkin, jemuž na rozdíl od roku 2004 připadne tentokrát role téměř veterána týmu.
„Pro nás zkušenější to bude skvělý turnaj a pro mladé obrovská příležitost,“ myslí si třicetiletý křídelník. Jedním z těch mladých v ruském týmu bude i jeho o sedm let mladší spoluhráč z Washingtonu Jevgenij Kuzněcov.

„Každý ví, že má talent být jedním z nejlepších hráčů v lize. Navíc je pořád ještě mladý. V budoucnu ještě dospěje a nabere víc zkušeností, takže nastřílet pro něj 20 gólů nebude problém. Klidně jich může nasázet 40, pokud bude pokračovat v tom, jak nyní hraje,“ tvrdí Ovečkin.
„Jevgenij má výborné hokejové myšlení, zkrátka umí číst hru a vytvářet příležitosti. Nejvíc je to vidět při přesilovkách, kdy je pro nás velkým přínosem. Z každého vedle sebe dělá ještě lepšího hráče. Už teď je vidět, jak má v lize větší respekt než před rokem,“ dodává jedním dechem.
Do Světového poháru ještě zbývá pět měsíců, ale na hráčích už je poznat, jak jsou na měření sil s těmi nejlepšími z nejlepších natěšení. O to víc, že se bude hrát v Torontu, Mekce kanadského hokeje. „Když hrajete v Kanadě, je to pokaždé něco, o čem vždy sníte a toužíte po tom. Už jen ta atmosféra, fanoušci, média všude kolem… Bude to paráda,“ věří ruský bohatýr.
Foto: s.yume

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -