- Reklama -

Na světě je dokument o prvním černošském hokejistovi v NHL

- Reklama -

Fanshop týmuV 50. letech hrála NHL jen šestka týmů. Po ledě se do té doby proháněli výhradně hráči bílé pleti. Až koncem této dekády, konkrétně v roce 1958, se v dresu Bostonu Bruins představil první černošský hokejista Willie O’Ree. O tomto hokejovém průkopníkovi vznikl dokument, který bude mít premiéru koncem dubna na festivalu Hot Docs.
Dokument o O’Reeho životě se jmenuje „Willie“. Fanoušci se mohou těšit na dosud nezveřejněné záběry ze soukromí prvního černošského hráče NHL, stejně jako na mnoho svědectví a rozhovorů s různými osobnostmi s ním spjatých.
Jeho příběh inspiroval mnohé, namátkou i třeba Wayna Simmondse, řízného útočníka Nashvillu Predators. „Mám možnost hrát NHL díky lidem jako Willie O’Ree. Udělali z NHL lepší místo. Musí to být asi mentálně nejodolnější člověk, kterého znám,“ poklonil se.
Neviděl na jedno oko
O’Ree se narodil v roce 1935 ve Frederictonu, byl nejmladším ze 13 sourozenců. Od mládí projevoval mimořádné sportovní nadání a dlouho se zdálo, že bude hrát profesionálně baseball. Jenže po zážitku ze zkoušky u profesionálního klubu, kdy jej znevýhodňovali kvůli jeho barvě pleti, se rozhodl odklonit od baseballu zpět k hokeji.
V 21 letech utrpěl vážné zranění pravého oka, po kterém mu v něm zůstalo pouhých pět procent zraku. Následky držel v tajnosti, věděli o tom pouze jeho sestra a nejlepší kamarád. I s jedním zdravým okem se ale dokázal prodrat do NHL.
Poprvé oblékl dres Bruins v roce 1958 ve slavném Montreal Forum v zápase s místními Canadiens. V nejprestižnější hokejové lize světa se představil celkem ve dvou sezonách a dohromady odehrál 45 utkání, ve kterých získal 14 bodů. V profesionálním hokeji nakonec strávil přes 20 sezon.
Na podzim loňského roku byl také uveden do Hokejové síně slávy v Torontu.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -