- Reklama -

Na Vezinovu trofej jsou nominováni Bishop, Holtby a Quick

- Reklama -

Až budou letos zveřejněny úplné výsledky hlasování generálních manažerů o adeptech na Vezina Trophy, bude to určitě zajímavé počtení, protože tahle sezóna vyšla mnoha gólmanům. Do užšího výběru se však mohli dostat pouze tři a těmi jsou Ben Bishop z Tampy Bay, washingtonský Braden Holtby (na snímku) a Jonathan Quick z Los Angeles.
May 09, 2015 : Tampa Bay Lightning goalie Ben Bishop #30 warms up prior to game five of the second round of the 2015 Stanley Cup Playoffs between the Montreal Canadiens and the Tampa Bay Lightning at the Bell Centre in Montreal, Quebec, Canada.
Ben Bishop ovládl statistiky maskovaných mužů, pokud jde o průměrný počet inkasovaných branek (2,06 na zápas), s úspěšností zákroků 92,6 procenta skončil na druhém místě. V obou případech se jedná o jeho osobní rekordy. Šestkrát udržel čisté konto. Díky 35 výhrám přeskočil v klubových tabulkách dosud vedoucího Nikolaje Chabibulina (115 vs. 83).
Člen americké reprezentace pro zářijový World Cup je mezi trojicí nejlepších gólmanů sezóny podruhé, předloni skončil na třetím místě. Lightning s Bishopovým přispěním obsadili druhé místo v Atlantické divizi, po postupu přes Detroit jsou ve druhém kole play off.
Braden Holtby 48 výhrami vyrovnal ligový rekord Martina Brodeura ze sezóny 2006-07 a stal se teprve sedmým brankářem v dějinách NHL, který dvakrát po sobě zaznamenal alespoň čtyřicet vítězství. Loni to nestačilo ani na místo v závěrečné nominaci, letos je další z jistých účastníků Světového poháru zřejmě nejvážnějším kandidátem na zisk Vezinovy trofeje. Už teď má zaručené minimálně jedno ocenění, Capitals byli nejúspěšnějším celkem základní části. Na cestě za Stanley Cupem zdolali Philadelphii, dalším soupeřem je Pittsburgh.
V individuálních tabulkách najdeme Holtbyho na páté pozici na základě brankového průměru (2,20) a na osméa podle úspěšnosti zákroků (92,2 %). Nulu vychytal „pouze“ třikrát, nastoupil k 66 utkáním.
Jonathan Quick
Jonathan Quick absolvoval ještě o dva zápasy více, zaměstnanějšího gólmana byste v sezóně 2015-16 v lize nenašli. Čtyřicet z nich přetavil ve vítězství, čímž překonal svůj šest roků starý klubový rekord. V polovině března přepsal i americké národní tabulky, když se 41. shutoutem v kariéře dostal před Franka Brimseka a Johna Vanbiesbroucka.
Před čtyřmi lety se Quick při udělování Vezinovy trofeje musel sklonit před newyorským Henrikem Lundqvistem, ale vše si vynahradil ziskem Stanleyova poháru. Letos už na nejdůležitější ocenění Kings pomýšlet nemohou, jako druhý tým Pacifické divize vypadli se San Jose.
Nejlepší brankář sezóny, stejně jako držitelé dalších trofejí, budou vyhlášeni 22. června na galavečeru v Las Vegas.

Anketa NHLnews:


Foto: Icon Sportswire, Kasey Spatz/Flickr.com

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -