- Reklama -

Napodobí Makar Bobbyho Orra? Známe finalisty Norris Trophy

- Reklama -

Včera byli oficiálně oznámeni tři finalisté James Norris Memorial Trophy, tedy ceny určené pro nejlepšího obránce sezóny. Trojice, která obdržela v hlasování největší počet hlasů, má následující složení: Cale Makar (Colorado), Adam Fox (NY Rangers), Victor Hedman (Tampa Bay).

„Veteránem“ je v tomto triu bezesporu třicetiletý Švéd. Loňský držitel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off je na Norris Trophy nominován popáté v řadě, přičemž v roce 2018 tuto trofej Victor Hedman získal. V posledních dvou letech skončil shodně třetí. V základní části nasbíral v 54 utkáních 45 bodů, z toho 24 v přesilovce (nejvíc mezi všemi beky v lize).

Adam Fox je nominován poprvé v kariéře, dočkal se hned ve své druhé kompletní sezóně, což platí i o třetím z finalistů, Makarovi. Fox nasbíral v 55 duelech 47 bodů a byl klíčovým zadákem Rangers. Loni skončil čtvrtý v hlasování o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka.

Tuto trofej si loni odnesl Cale Makar z Colorada a nebylo to poprvé, co svého konkurenta porazil. Už v roce 2019 byli oba tito mladí skvělí zadáci nominovaní na trofej Hobeyho Bakera pro nejlepšího univerzitního hokejistu a také tehdy se z trofeje radoval Makar. Tohle je tedy jejich třetí „souboj“.

- Reklama -

Coloradský zázrak zaznamenal ve 44 zápasech základní části stejný počet bodů a jako jediný z obránců zakončil ročník s průměrem jednoho bodu na zápas. Pokud by cenu získal, stal by se prvním hráčem v klubové historii Quebec Nordiques/Colorado Avalanche, kterému se této pocty dostalo.

Teprve potřetí v historii se stalo, že jsou na Norrisovu trofej nominovaní dva hráči, kteří prošli univerzitním hokejem. Fox prošel Harvardem, Makar působil před příchodem do NHL na UMass. V roce 1996 byli nominováni bývalí vysokoškoláci Chris Chelios a Brian Leetch, v roce 2002 pak Chelios a Rob Blake.

Když se včera Makara zeptali, co říká na to, že je mezi finalisty, odpověděl: „Jsem samozřejmě velice poctěn, ale není to hlavní věc, na kterou bych teď myslel.“ Narážel tím pochopitelně na fakt, že už dnes večer jej na ledě Vegas čeká velice důležitý souboj o setrvání v letošním play-off.

Makar je nejmladším finalistou od roku 2012, kdy se ve stejném věku dočkal uznání Erik Karlsson. „Takoví hráči se rodí zřídka,“ řekl o něm před začátkem vzájemné série Peter DeBoer, kouč Golden Knights. „Zaslouží si to. Hrozně se zlepšil, hlavně v defenzivní činnosti. Je teď mnohem konzistentnějším a tvrdším bekem,“ pochválil svého svěřence kouč Jared Bednar.

Pokud by Makar skutečně cenu dostal, zapsal by se do historie. Vyhrát během tří let Hobey Baker Award, Calder Trophy a Norris Trophy, to by byl unikátní kousek. Posledním, kdo získal Calder Trophy (1967) pro nejlepšího nováčka a hned v další sezóně (1968) si domů odnesl Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL, byl legendární Bobby Orr.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -