- Reklama -

Nečekaný hrdina. Scott Wedgewood v brance Devils zazářil

- Reklama -

V organizaci New Jersey Devils je od doby, co jej Ďáblové v roce 2010 draftovali, tedy už téměř šest let. Za tu dobu si talentovaný brankář pochopitelně mnohokrát pomyslel, zda se jednou vytouženého startu v NHL dočká. Inu, dočkal se. A nyní potvrzuje, že zaslouženě. Ve čtyřech startech, které má Scott Wedgewood doposud za sebou, od něj nemohli Devils žádat více.
Vítězná premiéra (Columbus 2:1)
„Já jsem pozitivní člověk a nechci takhle přemýšlet, ale samozřejmě to bylo těžké. Dlouhou dobu tu byl Marty (Brodeur), teď jsou tu Schneids (Cory Schneider) a Keith (Kinkaid). Všichni jsou to skvělí brankáři a nikdo z nich nebyl často zraněný,“ říkal po svém debutu v nejslavnější lize světa, kdy sedmadvaceti zákroky a výborným výkonem přispěl k výhře New Jersey nad Columbusem v poměru 2:1.
„Mám za sebou frustrující rok na farmě plný zranění, kdy jsem nedostal příležitost. Letos jsem do toho dal všechno, snažil jsem se chytat, jak nejlépe dovedu, a dočkal jsem se pozvánky nahoru, na kterou jsem tak dlouho čekal,“ říká nečekaný hrdina Ďáblů posledních dní.
„Byli jsme zrovna v autobuse, když mi kouč Kowalsky řekl, že mne povolali nahoru a budu chytat v NHL,“ vzpomíná. „Sedl jsem si dozadu a snažil se zůstat naprosto klidný, když jsem volal rodině a plánoval, jak ji dostat na ten zápas.“
Večer nemohl třiadvacetiletý gólman samou nervozitou usnout, ale jakmile vstoupil do kabiny Devils, nervozita byla pryč. „Když jsem tam vešel, pomyslel jsem si, že se to konečně stalo. Častokrát jsem si tento moment přehrával ve své hlavě a představoval si, že je to jen další hokejový zápas a že sem patřím. To mi pomohlo, abych se cítil v pohodě,“ prozradil svůj recept, jak se z očekávané premiéry nerozklepat. Přesto ocenil i rady zkušenějších.
Mluvili s ním třeba Jacques Caron (bývalý trenér brankářů Devils)  nebo Chris Terreri (bývalý gólman New Jersey). „Je jedním z nejvíc pozitivních lidí, jaké jsem kdy potkal,“ říká Wedgewood na adresu prvního jmenovaného. „Řekl mi, ať jdu ten zápas vyhrát a držím se toho, co mě dostalo až sem,“ prozrazuje, jakou dostal radu.
Jak je vidět, cenné rady si vzal k srdci. Stal se prvním gólmanem Devils od roku 1992, který dokázal při svém debutu v NHL vyhrát. Tehdy to dokázal jistý Martin Brodeur. Od té doby se dlouhých 24 let žádnému debutantovi v kleci Devils nepodařilo zvítězit. U jeho prvního startu a první výhry v NHL tak bude už navždy uvedeno datum 20. března 2016. To nejlepší však mělo teprve přijít.
Premiérová nula (Pittsburgh 3:0)
Rodák z Bramptonu v provincii Ontario vyhrál i svůj druhý zápas, proti rozjetým Tučňákům navíc vychytal svou premiérovou nulu v NHL. Hlavně jeho zásluhou tak skončila šestizápasová vítězná série Penguins. Na první čisté konto se ale pořádně nadřel, Crosbyho a spol. zastavil devětatřiceti úspěšnými zákroky. Stal se prvním nováčkem mezi gólmany Devils od roku 2004, který dokázal vychytat nulu. Naposledy se to povedlo Scottu Clemmensenovi, shodou okolností také proti Pittsburghu.
Z úvodních 67 střel, které na něj v NHL mířily, pustil za svá záda jedinou. Na začátku zápasu vychytal Crosbyho, což mu dodalo ohromné sebevědomí. „Byla to druhá střela v zápase a já si řekl: tak teď jsem zastavil Crosbyho,“ svěřil se po utkání. „Potom tam měl Phil Kessel volej v přesilovce a já se musel smát, že jsem vychytal dva špičkové střelce NHL. Moc jsem si to užíval,“ dodal hrdina duelu v Consol Energy Center.
Aktuální sezónu přitom strávil Wedgewood střídavě v AHL a v ECHL, než se před deseti dny dočkal povýšení do prvního týmu. „Ještě mi to příliš nedochází. Jsem nadšený, že tu můžu být, hrát proti dobrým týmům a šikovným hráčům. Jsem sebevědomý a kluci okolo mne mi to usnadňují,“ říká.
I napotřetí skvělý (Washington 0:1p)
Při svém třetím startu čelil dalšímu výbornému týmu – Washingtonu. Capitals si čerstvě zajistili Prezidentovu trofej pro nejlepší tým základní části. Přesto si ani oni na Wedgewooda nepřišli, tedy alespoň ne během šedesáti minut. Až v nastavení jim vystřelil výhru 1:0 John Carlson. To byla také jediná věc, která Wedgewooda na jeho prvních třech vystoupeních mrzela. „Jeden bod navíc,“ odvětil na dotaz, zda mohlo být na těch zápasech něco lepšího.
Wedgewoodova neprůstřelnost se tak zastavila na úctyhodné hodnotě 159 minut a 34 vteřin. Na zelenáče, který chytá své vůbec první zápasy v NHL, fantastická vizitka. Jedná se o druhou nejdelší sérii bez inkasovaného gólu nováčka v dresu Devils. Rekordmanem je v tomto ohledu opět Martin Brodeur, jehož neprůstřelnost trvala v roce 1994 jen o necelých pět minut déle.
Po třech zápasech se tedy Wedgewood mohl pochlubit tím, že pochytal 91 z 93 střel a Devils pomohl k zisku pěti bodů ze šesti možných. „Od chvíle, kdy sem přišel, chytá skvěle,“ chválí svého gólmana Kyle Palmieri. „Doufejme, že mu to vydrží. Soupeři jsou z něj hodně překvapení,“ dodal útočník.
„Když jej sledujete při hře, je naprosto vyrovnaný. V brance nereaguje přehnaně, všechno má pod kontrolou. Jeho pohyb ze strany na stranu je výborný, nedává soupeřům moc šancí na dorážky,“ chválí svého svěřence kouč Hynes.  „Věřím tomu, co mě dostalo až sem. Jsem sebevědomý. Chci se držet toho, co funguje. Samozřejmě nemůžete vyhrát každý zápas, ale jdeme dál a budeme se rvát o tu malou šanci, která nám ještě zbývá,“ burcuje své spoluhráče nečekaný hrdina.
První prohra dojem nezkazila
V neděli proti Carolině se Wedgewood postavil mezi tři tyče počtvrté v řadě. Opět dostal přednost před Keithem Kinkaidem. Poprvé však odcházel z ledu s prázdnou. Devils podlehli Carolině 2:3 a jejich šance na postup se zase o dost snížila. Přesto si nemohli při zranění Coryho Schneidera přát lepší záskok. Scott Wedgewood v brance zářil.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -