- Reklama -

Nechat nebo vyměnit? DeBoer je znovu pod palbou kritiky

- Reklama -

Od začátku sezony neuplynuly ani dva měsíce, ale někteří trenéři už se objevují na listině ohrožených druhů. Lovnou zvěří se v posledních týdnech stává i Peter DeBoer, trenér New Jersey Devils. Jeho klub se začíná propadat do hlubin východní konference a tak je na pořadu dne otázka, jestli dokáže uhájit svoji pozici.
Šestačtyřicetiletý Kanaďan odkoučoval už 236 zápasů na lavičce amerického týmu. Od roku 1987, kdy se stal generálním manažerem klubu Lou Lamoriello, vydržel v trenérské funkci déle pouze Jacques Lemaire, který v roce 1995 dovedl Ďábly k prvnímu Stanley Cupu. DeBoer mohl předvést podobný kousek už ve své premiérové sezoně 2011-12, kdy se New Jersey probojovalo až do ligového finále. Tam ale nestačilo na rozjeté Krále z LA.
Od té doby mužstvo strádá. Dvakrát po sobě neproklouzlo do play off a ani úvod letošního ročníku nebudí velká očekávání. Devils si zatím připsali výsledky 9-14-4, což vpravdě není žádná katastrofa. Jenže bilance z posledních 12 zápasů už tak slavná není – dvě výhry a deset porážek. Současnou bídu asi nejlépe podtrhuje páteční zápas proti Detroitu. Ďáblové neudrželi vedení 4:1 a nakonec prohráli po samostatných nájezdech.
A co stojí za těmito neúspěchy? DeBoerovi se zatím nepodařilo účinně poskládat útočné formace a do jejich složení tak musí často zasahovat. New Jersey vyprodukovalo za 24 zápasů jen 58 branek, následkem čehož je osmá nejhorší ofenzíva ligy. Trápí se třeba český útočník Patrik Eliáš, který mířil do černého pouze dvakrát. Ještě horší je situace v případě Ryanea Clowea, který si v porovnání cena/výkon říká o nálepku jednoho z nejhorších podpisů posledních let.
Týmovou produktivitu tak táhne nezničitelný Jaromír Jágr. Před jeho výkony nelze než smeknout klobouk až k podlaze. I tak je ale na pováženou, když se ofenzíva mužstva, hrajícího nejlepší hokejovou soutěž světa, musí spoléhat na výkony dvaačtyřicetiletého veterána.
Další otázkou je markantní vytížení brankáře Coryho Schneidera. S jedinou výjimkou zatím odchytal všechny zápasy svého týmu a v počtu odehraných minut se mu nemůže rovnat žádný jiný brankář NHL. S velkou vytížeností jde ruku v ruce i únava a větší náchylnost ke zranění.
Problémem zůstává i častá hra v oslabení. Devils nasbírali už 102 trestných minut za menší prohřešky, čímž se řadí na třetí místo za Winnipeg a Pittsburgh. Ale zatímco Jets a Penguins patří k nejlepším týmům NHL co se týče hry v početní nevýhodě, Devils jsou s úspěšností těsně pod 75 procent třetím nejhorších mužstvem ligy.
Nejvíc trestů sbírají hráči New Jersey za hákování a držení protihráče, což do značné míry asi koresponduje s faktem, že Devils mají jednoznačně nejstarší soupisku na poli letošní sezony. Už loni byl DeBoer kritizován za to, že příliš využívá služeb starších beků na úkor těch mladších. Letos se skvělými výkony prezentuje nováček Damon Severson, který je druhým nejvytíženějším hráčem týmu. Naopak Adam Larsson a Eric Gelinas tolik příležitostí nedostávají.
Nakonec přidejme dlouhodobé problémy v zápasech, které rozhodují samostatné nájezdy. V této individuální disciplíně uspěli hráči Devils pouze jednou ze čtyř případů. Pokud to spojíme i s loňskou sezonou, pak nám vyjde hrozivá bilance 1-16.
Suma sumárum to Deboer nebude mít jednoduché. Nyní je na vedení New Jersey, aby si položilo otázku, jestli by někdo jiný vůbec dokázal zvrátit průběh posledních neblahých události. Americké mužstvo postihly v posledních letech dvě těžké rány, když ztratilo útočníky Ilju Kovalčuka a Zacha Pariseho, kteří odešli bez jakékoliv náhrady ve prospěch Devils. Následky těchto událostí bude New Jersey asi ještě nějaký čas pociťovat. DeBoer je tak možná pouze ve špatný čas na špatném místě…
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -