- Reklama -

Nejlepší hráč za posledních třicet let, říká o McDavidovi Gretzky

- Reklama -

V budoucnu má být jeho nástupcem na pozici nejlepšího hráče NHL, a přestože zatím v nejslavnější lize neodehrál ani minutu, má Connor McDavid legendárního Waynea Gretzkyho na své straně. „The Great One“ je mladíkem, kterého všichni považují za jasnou jedničku nadcházejícího draftu a budoucí superstar, uchvácen.
„Je to nejlepší hráč za posledních třicet let. Je stejně dobrý jako Mario nebo Crosby. Úplně může změnit celou budoucnost klubu,“ říká na adresu McDavida legendární devětadevadesátka. Mladík na Gretzkyho ovšem nezapůsobil jen svými hokejovými dovednostmi, čerstvý dědeček oceňuje také jeho dospělé vystupování.

„Všiml jsem si, že Connor dělá správné věci a také říká správné věci. Na osmnáctiletého kluka, který je považován za jedničku a je neustále pod mikroskopem, je velmi vyspělý. Mluvil jsem s ním a jsem fascinován tím, jak je dospělý,“ říká Gretzky.
Po víkendové draftové loterii, která přisoudila letošní první volbu Edmontonu, to navíc vypadá, že cesta mladé hvězdy do NHL by mohla začít ve stejném klubu, v jakém odehrál Gretzky nejlepší roky své kariéry. Nejproduktivnější hráč historie je přesvědčen o tom, že Edmonton by byl pro mladíka výborným místem. Vzpomíná přitom na své začátky a na ohromnou podporu fanoušků, které se mu ve městě dostalo. Gretzky věří, že fanoušci Oilers budou trpěliví a poskytnou další jedničce draftu dostatek času na aklimatizaci.
Connor McDavid se v červnu s nějvětší pravděpodobností stane už čtvrtou jedničkou draftu za posledních šest let, která zamíří k Oilers. Tým Edmontonu čeká na účast v play-off už dlouhých devět let. Všichni ti talentovaní mladíci, které Oilers draftovali v posledních letech, prozatím nedokázali nasměrovat tým k zářivé budoucnosti. Příchod McDavida by měl ale všechno změnit.
Při vší úctě, nikoho z kvinteta Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle, Nail Jakupov a Leon Draisaitl neobklopovala aura spasitele a nejlepšího hráče své generace. McDavid má přesně takovým hráčem být. Také Gretzky mu předpovídá zářivou budoucnost.


„Doufám, že do Edmontonu přinese Stanley Cup a zlomí mé rekordy. Schopnosti a talent na to má. Nicméně, pár by mi jich mohl nechat,“ směje se Gretzky. V letošní sezóně nasbíral McDavid 44 branek a 120 bodů v pouhých 47 zápasech. Většina jeho tref navíc byla naprosto spektakulárních.
„Když jsem já šel jako mladý touto cestou, pomáhal mi Gordie Howe. Já se teď na Connora dívám stejně,“ vzpomíná Gretzky na své profesionální začátky a podporu, jakou mu poskytl Mr. Hockey.
„Myslím, že Edmonton bude pro Connora skvělý. Budou se k němu chovat jako k vlastnímu. Zamilují se do jeho schopností, budou trpěliví a dopřejí mu dostatek soukromí. Vím, že přechod z juniorky do NHL je velkým krokem, ale fanoušci Oilers už si tímhle prošli s Markem Messierem, Paulem Coffeym, Grantem Fuhrem a se mnou,“ řekl Gretzky.
„Lidé se mne ptají, zda Oilers svou první volbu nevymění. Tomu se jen směju. Vyměnil snad Montreal svou první volbu, když mohl v roce 1971 draftovat Lafleura? Vyměnil Pittsburgh svůj výběr v letech 1984 (Lemieux) a 2005 (Crosby)? Tyhle kluky nemůžete vytrejdovat. Nemůžete poslat pryč někoho, kdo pro váš klub bude nepostradatelný po dalších patnáct let,“ říká Gretzky.
„Na každé úrovni exceloval a nebude to trvat dlouho, než to předvede i v NHL,“ předpovídá „The Great One“ svému následovníkovi.
Titulní foto: Ryan Tir

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -