- Reklama -

Nejlepší věc za posledních dvacet let, říká o hře ve třech Wayne Gretzky

- Reklama -

Vždy byl vynikajícím hokejovým studentem, jenž o hokeji přemýšlel jako málokdo. A ke hře jako takové má Wayne Gretzky pochopitelně co říci i v dnešní době. Z hokeje se (nejen podle Gretzkého) vytrácí kreativita. „Spousta týmů se jen snaží dostat puk do středního pásma a nahodit jej na bránu,“ říká legendární devětadevadesátka.
Nejproduktivnější hokejista historie si i z toho důvodu velmi pochvaluje nový formát prodloužení, které se od letošní sezóny hraje jen se třemi hráči na každé straně. „Je to ta nejlepší věc, jakou jsme v hokeji provedli za posledních dvacet let,“ má jasno rodák z ontarijského Brantfordu. „Pro fanoušky je to vzrušující. Vím, že někteří hráči si na to trochu stěžují, ale celkově vzato se to většině hráčů líbí.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V době, kdy v osmdesátých letech vévodil lize se svými Oilers, byla hra ve čtyřech jejich velkou zbraní. Jakmile došlo na současné vyloučení na obou stranách a hrálo se čtyři na čtyři, Edmonton naprosto dominoval. To donutilo vedení ligy dokonce ke změně pravidla, kdy se při vzájemném vyloučení pokračovalo ve hře pět na pět.
„Skvěle jsme bruslili a při hře ve čtyřech jsme vždycky skórovali, proto změnili to pravidlo. Nenechali nás hrát čtyři na čtyři, ale pokud by se v naší době hrálo tři na tři, byla by to zábava,“ myslí si Gretzkého dlouholetý spoluhráč Paul Coffey.
„Lidé si myslí, že jsme se nechávali schválně vylučovat společně se soupeřem, abychom z toho těžili, ale to je nesmysl. To se nikdy nestalo,“ říká přesvědčivě Gretzky, jenž byl spolu s Kurrim, Messierem nebo Andersonem při větším prostoru na ledě prakticky nezastavitelný.
„The Great One“ je držitelem celé řady rekordů, mezi něž patří i šňůra 51 zápasů v řadě, ve kterých bodoval. Současná NHL má možnost se zatajeným dechem sledovat, jak Patrick Kane z Chicaga natáhl svou bodovou sérii už na třiadvacet utkání. Tento výkon pochopitelně neunikl ani Gretzkému.
„Když se dostanete do takové pozice, musíte mít i štěstí. Musí se vám vyhýbat zranění. Nevyhnete se špatnému zápasu, kdy potřebujete třeba druhou asistenci nebo gól do prázdné branky, aby série pokračovala,“ říká z vlastní zkušenosti Gretzky.
Sám si vzpomíná, jak někdy okolo čtrnáctého zápasu začali o jeho sérii mluvit fanoušci, a když se dostal na dvacet utkání, začali na to myslet i spoluhráči, kteří jej na ledě hledali v každé situaci. „To na tom bylo vzrušující. Byla to zábava.“
Gretzky si také uvědomuje, že dnešní gólmani a obránci jsou mnohem větší a silnější, než v jeho éře. „To, čím si on dnes prochází, je ještě větší výzva, než to, s čím jsem se musel poprat při tom rekordu já,“ uznává Gretzky. Podle něj je Kaneova série pro hokej skvělou událostí. „Pokud se dostane na padesát zápasů, budu první, kdo na ten zápas půjde,“ slibuje a svému následovníkovi na dálku fandí.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -