- Reklama -

Nejoblíbenější hokejový film oslaví 40 let. Který máte nejraději Vy?

- Reklama -

V sobotu 25. února uplyne přesně 40 let od chvíle, kdy světlo světa spatřil zřejmě nejoblíbenější film o hokeji. Snímek s názvem „Slapshot“ byl ve své době zjevením a dodnes má po celém světě miliony fanoušků a patří k nejznámějším sportovním snímkům vůbec. Sportovní server ESPN při té příležitosti vybral 5 nejlepších filmů o hokeji všech dob.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


1. SLAP SHOT (1977)
Slavný filmový režisér George Roy Hill (filmy jako Butch Cassidy a Sundance Kid, Podraz, Svět podle Garpa…) se rozhodl v roce 1977 vkročit do sportovního prostředí a přesvědčil k tomu i svého oblíbeného herce Paula Newmana. Společně pak vytvořili film o hokeji, ze kterého generace hokejistů i fanoušků dokáží citovat ty nejlepší hlášky. A že jich tam je zatraceně dost a servítky si neberou. Přesně tak, jako kluci ze smyšleného týmu Charlestown Chiefs, o kterých film je a jejichž dodnes najdete na některém z fanoušků v kterékoliv hale NHL. Kromě Newmana byli hlavními hvězdami filmu obrýlení „bratři Hansonové“, kteří řezali soupeře hlava nehlava a jejichž představitelé jsou dodnes hokejovými celebritami.
2. MIRACLE (2004)
Název filmu je jasný – jde o zfilmovaný „zázrak na ledě“, který se stal na olympiádě v roce 1980, kde tým amerických amatérů dokázal porazit neporazitelnou sovětskou mašinu a senzačně vyhrál zlaté medaile. Opravdu podařený snímek, který dokazuje, že zázraky se opravdu dějí a můžete nejen v hokeji porazit i největšího titána, když budete dřít a věřit si. Trenéra Herba Brookse, který kdysi vedl i Jaromíra Jágra v Pittsburghu, hraje ve filmu slavný Kurt Russell a film se drží skutečných událostí. Při premiéře to prý ocenili i někdejší členové amerického týmu.
3. MYSTERY, ALJAŠKA (1999)
I tady jde o příběh toho, jak se proti sobě postaví hokejoví giganti a amatéři, jde ovšem o zcela vymyšlený příběh. New York Rangers přijedou na Aljašku, aby sehráli exhibiční zápas proti místním „hobíkům“, které vede Russel Crowe, proslavený filmem „Gladiátor“. Stejně jako ze „Slapshot“ tu není nouze o zábavné momenty a praví hokejoví fanoušci umí z filmu citovat ty nejlepší. Další hvězdou filmu je Burt Reynolds v roli soudce místního městečka.
4. GOON (2011)
V tomhle filmu jde víc o rvačky než o samotný hokej, však také vychází z reálného příběhu Douga Smithe, který během devítileté hokejové kariéry stihl sehrát v nižších zámořských soutěžích jen něco kolem 60 zápasů, zato se téměř v každém pořádně porval. Ostatně název filmu znamenající ve volnějším překladu „prostoduchého rváče“ mluví za vše. Ovšem některé scény jsou hodně vtipné a film si našel spoustu fanoušků, proto také už v březnu letošního roku vstoupí do kin v Kanadě pokračování filmu.
5. THE MIGHTY DUCKS (1992)
Poslední snímek je naopak vhodný pro hokejové fanoušky i těch nejmladších kategorií. Vždyť také vznikl ve studiích Disney a to na podporu vznikajícího týmu NHL Anaheim Mighty Ducks. Herec Emilio Estevez (bratr slavnějšího Charlieho Sheena) hraje muže, který v dětství promarnil obrovskou šanci vyhrát svému týmu hokejový šampionát. V dospělosti se pak potýká s mnoha problémy a aby se vyhnul vězení, tak je nucen trénovat hokejový tým kluků, kteří mají sami co dělat sami se sebou. Nakonec „Kačery“ dovede až do finále šampionátu, kde se postaví proti jeho někdejšímu týmu. Hádejte, jak to dopadne?

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -