- Reklama -

Neprůstřelný Dubnyk, střílející Zucker! Minnesota potřetí v řadě neinkasovala

- Reklama -

Hokejisté Minnesoty nezačali letošní ročník NHL příliš dobře. Ačkoli se v posledních pěti sezónách vždy dostali do play-off a ze střídačky je vede kouč, který má v základní části NHL vynikající bilanci, byli Wild ještě nedávno přilepeni ke spodku tabulky Západní konference společně s Arizonou. Nyní je ale všechno jinak.
Wild se neskutečně zvedli a daří se jim naprosto eliminovat veškeré snahy soupeřů o vstřelení branky. Gólman Devan Dubnyk si při výhře 3:0 nad Philadelphií připsal již třetí čisté konto v řadě! Poslední tři zápasy Minnesoty mají dva jednoznačné hrdiny. Tím druhým je útočník Jason Zucker.
Po porážce s Torontem v minulém týdnu (2:4) Minnesota nejprve přehrála 3:0 Montreal, když Dubnyk vychytal nulu a Zucker vstřelil svůj první hattrick v kariéře. V dalším utkání proti Philadelphii (1:0) gólman znovu nepustil ani jednu střelu za svá záda a byl to opět Zucker, kdo vstřelil jediný gól zápasu. Naposledy při výhře 3:0 opět nad Flyers dával Zucker zase jednu z branek, když v závěrečné minutě pečetil skóre.
Jason Zucker vstřelil dokonce šest branek svého týmu v řadě, než jeho sérii utnul přesným zásahem spoluhráč Nino Niederreiter. „Omluvil jsem se mu za to,“ smál se Švýcar. Pak ale vážnějï dodal: „Jsem rád, že se konečně trefil někdo další.“ Pozitivně to bral také žhavý střelec posledních dnů. „Jsem rád, že už to skončilo,“ řekl.
To Dubnykova série trvá dál. Neinkasoval už dlouhých 195 minut a tři nuly v řadě vychytal už podruhé v kariéře. Poprvé se mu to povedlo loni na konci října. Od roku 1967 je teprve třetím gólmanem, který dokázal v kariéře udržet čistý štít třikrát za sebou ve více případech. Roberto Luongo to dokázal také dvakrát, Brianu Elliottovi se to povedlo dokonce třikrát.


„Vím, co musím dělat, abych se cítil dobře a byl úspěšný, a každý den se na to soustředím,“ říká momentálně neprůstřelný gólman, jehož formu si pochopitelně pochvaluje i kouč Boudreau. „Právě teď vidí všechny puky a jeho reflexy jsou znamenité. Pokusíme se tu sérii natáhnout co nejdéle,“ říká Bruce Boudreau.
Včera si Dubnyk připsal třicet úspěšných zákroků a od začátku zápasu bylo vidět, že je ve své komfortní zóně a že si věří. Chytil posledních 106 střel, které na něj mířily. „Snažím si vždycky najít puk a mít nohy ve správném postavení. S tím pak přichází všechno ostatní, jako pohyb v brankovišti, kontrola nad dorážkami a tyhle věci,“ říká.


V zápase předvedl několik parádních zákroků, ten nejlepší si pak schoval do závěrečné třetiny, kdy zastavil samostatný únik Dalea Weiseho. „Předvedl parádní zákroky, udržel nás v zápase,“ chválil svého brankáře Jason Zucker.
„Ten zákrok byl ohromný,“ přidal se Tyler Ennis, který je letos poprvé Dubynokým spoluhráčem. „Když jsme v minulosti hráli proti Wild, vždycky jsem věděl, že si asi nevypracujeme mnoho šancí. A pokud už nějaké mít budeme, bude těžké překonat Dubnyka. Je fajn být tentokrát na jeho straně,“ dodal.
Na vítězné sérii má ovšem zásluhu zlepšená hra celého týmu. Vždyť spoluhráči svému gólmanovi pomohli hned dvaašedesáti zablokovanými pokusy během posledních tří zápasů. A Dubnyk si toho je dobře vědom. „Čisté konto nevychytáte bez takovéto pomoci. To se prostě nestává. V těch zápasech předvedli kluci opravdu skvělé zákroky a pomohli mi udržet puk mimo naše brankoviště,“ řekl na adresu týmu.


Zucker také připomněl, že v součtu s minulou sezónou nastoupil Dubnyk do 39 z posledních čtyřiceti zápasů a byl to právě on, kdo dotáhl tým do play-off. „Bylo neuvěřitelné, jak tehdy chytal a myslím, že právě teď se dostává na stejnou úroveň.“
Kdo překoná neprůstřelného Dubnyka jako první a kdy se tak stane? Na to si budeme muset počkat. Závěrem jen dodejme, že absolutní rekord NHL drží Brian Boucher, který vychytal dokonce pět nul v řadě a jehož neprůstřelnost se zastavila po 332 minutách.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -