- Reklama -

New York Islanders: Tavarese střídá Barzal

- Reklama -

Generální manažer:
Lou Lamoriello
Hlavní kouč:
Barry Trotz
Kapitán:
neurčen
Umístění v ročníku 2017-18:
7. místo v Metropolitní divizi (80 bodů)
Play-off 2017-18:
neúčast
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
85 – Mathew Barzal (22+63)
84 – John Tavares (37+47)
71 – Josh Bailey (18+53)
Nejlepší střelec 2017-18:
40 – Anders Lee
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+20 Thomas Hickey
Nejtrestanější hráč:
Ross Johnston – 62 trestných minut
Příchody:
Matt Martin, Jan Kovář, Valtteri Filppula, Leo Komarov, Robin Lehner, Tom Kühnhackl, Luca Sbisa
Odchody:
John Tavares, Jaroslav Halák, Calvin deHaan, Nikolaj Kluljomin



Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Robin Lehner, Thomas Greiss
Obrana:
Nick Leddy – Johnny Boychuk
Thomas Hickey – Ryan Pulock
Adam Pelech – Luca Sbisa
(Scott Mayfield, Devon Toews, Sebastian Aho)
Útok:
Anthony Beauvillier – Mathew Barzal – Jordan Eberle
Anders Lee – Jan Kovář – Josh Bailey
BrockNelson – Valtteri Filppula – Leo Komarov
Andrew Ladd – Casey Cizikas – Cal Clutterbuck
(Kieffer Bellows, Matt Martin, Tom Kühnhackl, Tanner Fritz, Ross Johnston)
Shrnutí:
Byla to bezpochyby nejsledovanější událost tohoto léta. Kapitán John Tavares se jako volný hráč upsal Torontu a Ostrované za něj nezískali vůbec nic. Jak se vypořádají se ztrátou svého kapitána a jednoznačného lídra?
Fanshop týmu
Roli prvního centra převezme jednadvacetiletý Mathew Barzal, který má za sebou nováčkovskou sezónu z říše snů. Fenomenální bruslař a playmaker nasbíral úctyhodných 85 bodů, což se naposledy v premiérové sezóně povedlo Jevgeniji Malkinovi. Nastřílel dvaadvacet branek, včetně jednoho hattricku, a zejména jeho třiašedesát asistencí bylo úctyhodným počinem. Hned třikrát zaznamenal pětibodový večer! To před ním dokázal jediný nováček – před sto lety, v úplně první sezóně NHL, jím byl legendární Joe Malone.
Jak si Barzal povede letos? Vyhne se obávanému syndromu druhé sezóny? Mnozí poukazují na fakt, že letos si na něj všichni soupeři budou dávat mnohem větší pozor. Jako centr prvního útoku bude večer co večer nastupovat proti nejlepším řadám soupeřů. A jak si zvykne na zcela odlišný herní systém Barryho Trotze?
Na Tavaresův odchod zareagovali Ostrované podpisem několika volných hráčů. Postupně přišli Matt Martin, Jan Kovář, Leo Komarov, Valtteri Filppula a Tom Kühnhackl. Tihle borci samozřejmě zvýší konkurenci mezi útočníky, nový Tavares ale mezi nimi pochopitelně není.
Islanders byli v uplynulé sezóně zábavným týmem, protože dávali spoustu branek a hráli pohledný, útočný hokej. Jenže spoustu branek taky dostávali a nejhorší měli i hru v oslabení. A přestože si byli své největší slabiny vědomi, neudělali v létě prakticky nic pro to, aby obranu vylepšili.
Místo Jaroslava Haláka přivedli do brankoviště Robina Lehnera, jedinou náhradou za Calvina de Haana je pak Luca Sbisa, který uspěl na zkoušce v přípravném kempu. Dokáže Robin Lehner chytat jako spolehlivá jednička? Toť otázka. Obrana taky nevypadá o mnoho lépe než loni, kdy hrála doslova tragicky.
Možná se vedení klubu spoléhá na to, že nový trenér brankářů, uznávaný Mitch Korn, dostane duo Robin Lehner – Thomas Greiss do formy, a nový kouč Barry Trotz naučí tenhle tým bránit. Potěšující může být alespoň fakt, že z Ryana Pulocka roste skutečně dobrý bek.
Přes veškeré potíže je tady i důvod k mírnému optimismu. V prvním kole letošního draftu si Isles vybrali talentovaného obránce Noaha Dobsona a excelentního střelce Olivera Wahlströma. Výtečně se v přípravném kempu prezentoval další mladý útočník Kieffer Bellows. A takový Joshua Ho-Sang by měl konečně ukázat, že z něj může hráč do top six a ne jen problémový floutek. Jiný talent tažený před lety v prvním kole draftu, Michael Dal Colle, doposud vůbec nepřesvědčil a na průlom to v jeho podání nevypadá.
Jednou z věcí, která Islanders nehraje příliš do karet, jsou přemrštěné smlouvy několika veteránů (za všechny jmenujme třeba Andrewa Ladda), které těmto hráčům prakticky zaručují místo v sestavě na úkor talentovaných mladíků. Hráče s vysokým kontraktem navíc není snadné vyměnit.
Jak již bylo zmíněno, Islanders mají nového kouče, a vedle něj také nového generálního manažera. Lou Lamoriello je protřelý mazák, který lpí na dodržování striktních pravidel. Mladí hráči to pod ním vždy měli těžké, a on dostál své pověsti, když nejlepšího hráče týmu v předsezónní přípravě, Kieffera Bellowse, nenechal v týmu pro zahajovací zápas sezóny a poslal ho spolu s ostatními do nižší AHL.
Přesto „Lou“, stejně jako Barry Trotz, kouč posledních šampionů z Washingtonu, moc dobře ví, jak chutná úspěch. Podaří se jim nastolit v newyorském klubu vítěznou kulturu?
Útok by měli mít i po odchodu Tavarese solidní, pokud tedy některé opory zopakují své výkony z minulého ročníku, kdy Anders Lee nasázel čtyřicet branek. Také Josh Bailey a Jordan Eberle prožili nejvydařenější sezónu za poslední roky. Islanders by měla být zase zábava sledovat, ale postup do play-off by byl poměrně velkým překvapením.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -