- Reklama -

NHL a NHLPA se dohodly na pravidlech rozšíření soutěže

- Reklama -

Už za pár týdnů by vedení NHL mohlo vydat oficiální verdikt, týkající se rozšíření nejvyšší zámořské hokejové ligy o nové týmy. O tom, zda k přijetí nových klubů v sezóně 2017-18 skutečně dojde, se v nejvyšších kruzích ligy stále horečně diskutuje, nicméně určitou předzvěstí dalšího dění je závazné znění pravidel případného rozšíření, na kterých se dohodlo vedení soutěže se zástupci hráčské asociace NHLPA.
Jeden ze zásadních bodů dohody je automatická ochrana hráčů se smlouvami obsahujícími dodatek, který bez jejich souhlasu zakazuje domovskému klubu přemístit hráče do jiného týmu (tzv. NMC klauzule).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Naopak hráči s doložkou týkající se vetování výměny do jiného mužstva (tzv. NTC klauzule), případně do týmu, o který nemají zájem, budou závislí na rozhodnutí jejich klubu, který sám zváží, zda konkrétního hráče bude chránit nebo ne.
Podle komisariátu NHL bude mít každé z mužstev ligy na výběr – může chránit sedm útočníků, tři obránce a jednoho gólmana nebo osm hráčů v poli plus jednoho brankáře. Zatím neupřesněnou výjimku z ochrany by mohli dostat hráči, kteří v NHL působí profesionálně kratší dobu (podle informací kanadského sportovního kanálu TSN by se tato situace mohla týkat hráčů draftovaných v roce 2015).
Vedení soutěže a hráčské odbory sice dospěly k oboustranně přijatelné dohodě, ale výkonný výbor Rady guvernérů NHL má před sebou důležité rozhodnutí, zda ligu rozšíří a pokud ano, tak o kolik týmů.
Na tyto informace totiž netrpělivě čekají šéfové klubů NHL, kteří chtějí mít v této věci jasno co nejdříve, protože draft nových hráčů začíná už za necelé dva měsíce (24. a 25. června v Buffalu) a majitelé klubů si potřebují s předstihem nastavit strategii výběru.
Pokud vedení ligy skutečně k navýšení počtu týmů NHL přistoupí, tak v případě jednoho nového týmu by ostatní mužstva v rozšiřovacím draftu přišla o jednoho hráče a jestli by se soutěž rozrostla o dva týmy, tak by ztráta pro každé mužstvo přirozeně stoupla na dva hráče.
Toto rozhodnutí tak může v budoucnu pořádně zamíchat soupiskami jednotlivých klubů, což ale nelze přičítat pouze aktivitě komisariátu, který musí všechny kroky konzultovat s asociací NHLPA, což zdůraznil i zástupce komise NHL Bill Daly.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -