- Reklama -

NHL chystá radikální změnu výstroje gólmanů

- Reklama -

Už nějakou dobu se kuloáry vedení nejvyšší zámořské hokejové ligy nese zpráva o uvažované změně brankářské výstroje. Tato novinka by podle komisařů NHL měla zabránit dlouhodobě klesajícímu počtu gólů a zvýšit tak atraktivitu soutěže. Od sezóny 2003-04 se objem vstřelených branek stále snižuje a v současné sezóně se počet gólů s průměrem 5.4 branky na zápas dostal na nejnižší úroveň za posledních třináct let.
Po úterní valné hromadě manažerů ligy, sdělil komisař Kay Whitmore, jenž má v NHL gólmany na starost, že plánované zmenšení brankářské výstroje by mělo být realizováno už v následující sezóně. Vedení NHL společně s asociací hráčů NHLPA a několika brankáři by mělo představit prototypy nového vybavení už v následujících měsících a do konce června bude rozhodnuto o výsledném modelu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nejzásadnější inovace budou zahrnovat především menší a těsnější vesty s hrudními chrániči a kalhoty, u kterých mají být odstraněny volnější části blokující puk. Dalším krokem bude ztenčení jednotlivých tlumících vrstev, samozřejmě při zachování maximální bezpečnosti hráče.
„Myslím, že většina gólmanů si uvědomuje, že by měly existovat reálnější a viditelnější rozdíly mezi špičkovými a průměrnými brankáři, což právě při nynějším typu vybavení není vždy zřetelné,“ řekl Whitmore novinářům a dodal:
„Mluvili jsme s některými špičkovými gólmany a ti naši myšlenku podporují, protože chtějí ve svých řadách rovné podmínky pro všechny hráče. Při pohledu na druhou bránu chtějí vědět, že výška a robustnost gólmana soupeře skutečně odpovídá jeho postavě a není ovlivněna objemem výstroje. Na druhou stranu nebudu lhát a přiznám, že ze strany generálních manažerů jsem na poradě cítil mnohdy i skepsi, ale nakonec se všechny strany dohodly.“
K tématu se vyjádřil i manažer Tampy Bay Steve Yzerman: „Musím uznat, že fyzička i technika brankářů elitní ligy se za posledních dvacet let obrovsky zvedla a zároveň přicházely i nové technologie ovlivňující jejich výstroj, což společně se stále rostoucí výškou novějších hráčů zapříčinilo výrazný pokles gólů. Přirozeně nechci aby gólmani šli se svými výkony dolů, ale v oblasti výbavy máme prostor a možnosti jak zvýšit počet branek.“
Kromě otázky brankářské výbavy se na zasedání ve floridském Boca Ratonu diskutovalo i o dalších případných změnách, jež by mohly přinést do NHL nárůst gólů – jedním z návrhů byla i možnost zachování plné dvouminutové přesilovky i po vstřeleném gólu nebo nedovolit potrestanému mužstvu vyhození puku přes všechny čáry bez odpískání zakázaného uvolnění.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -