- Reklama -

NHL má nového Ironmana. Yandle překonal Jarvise

- Reklama -

Tento rekord vydržel přes pětatřicet let. Dlouho se k němu nikdo ani nepřiblížil. I nový rekordman měl namále, když se loni na začátku sezóny, ač zdráv, několikrát málem nevešel do sestavy Floridy. Nakonec to ale klaplo. Obránce Keith Yandle včera nastoupil do svého 965. zápasu bez přerušení. Tím překonal dosavadního železného muže, Douga Jarvise, a stanovil nový rekord NHL.

Doug Jarvis, železný muž

Bývalý hráč Montrealu, Washingtonu a Hartfordu se narodil v Brantfordu v provincii Ontario, tedy ve stejném městě jako Wayne Gretzky. Držitelem rekordu byl od sezóny 1985-86. Hned v dalším ročníku byl za tento počin oceněn Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji.

I jeho série se několikrát málem přetrhla, mnohokrát nastoupil se zraněním nebo nemocí, často byl pořádně potlučený. Dokud to ale jen trochu šlo, vždycky hrál. Jeho série započala v říjnu 1975, kdy oblékal dres Montrealu. Mimochodem, v každé ze svých prvních čtyř sezón zvedl nad hlavu Stanley Cup.

- Reklama -

V ročníku 1983-84 získal Selke Trophy pro nejlepšího defenzivního útočníka v lize. Není divu, učil se od toho nejlepšího – jeho parťákem byl dlouhá léta Bob Gainey, a to byl dokonalý prototyp bránícího forvarda.

„Hrál jsem s nachlazením i s chřipkou. Spousta kluků to tak má. Ale já měl štěstí, že se mi vyhýbala větší zranění. V zápase i na tréninku se může přihodit spousta věcí, ale štěstěna stála při mně,“ vzpomínal Jarvis před lety. „Vždycky měl dobrou docházku, zřídkakdy chyběl ve škole,“ svěřila se jeho máma po rekordu pro New York Times.

Yandle: tisícovka na dohled

Nyní tedy štafetu přebral Yandle, který téměř třináct let nevynechal ani jeden duel (od 26. března 2009). Byl stálicí v sestavě Arizony, u Rangers, na Floridě i nyní ve Philadelphii. Tento úctyhodný výkon navíc může dál posunovat. Dosáhne nakonec na tisícovku?

„Když jsem byl mladý, Ray Whitney mi jednou řekl, že dokud je na mém dresu logo NHL, tak mám dobrý den. Nikdy jsem to nepovažoval za samozřejmost,“ prohlásil skromně nový Ironman.

Během utkání ocenili nového rekordmana diváci v hale Islanders potleskem, stejně jako hráči obou týmů. Už při rozbruslení před utkáním jej vyhledal obránce domácích Zdeno Chára a přijel mu osobně pogratulovat.

Ve video nahrávce gratuloval svému nástupci Doug Jarvis. „Tahle série svědčí o tvém charakteru, o tvém odhodlání a oddanosti, o tvé lásce k této hře. Pokračuj a hraj dál. Ještě jednou gratuluji,“ prohlásil bývalý rekordman.

„Gratuluji k překonání jednoho z nejúchvatnějších rekordů NHL. Nastoupit do jednoho zápasu NHL je samo o sobě úspěch, odehrát jich 965 v řadě je ale ohromující,“ ocenil tento výkon i komisionář Gary Bettman.

Pozor na Kessela

Pětatřicetiletý bek ale není jediný, kdo se blíží kulaté metě. Nedaleko za ním je Phil Kessel. Opora Arizony, která dříve oblékala dres Bostonu, Toronta a Pittsburghu, nechyběla v sestavě už v 941 utkáních v řadě.

Pokud by se železným mužem NHL nakonec stal právě Kessel, bylo by to vskutku symbolické. Podsaditý forvard nikdy neplatil za vzor fyzické kondice, ohledně jeho postavy vždy kolovala spousta vtipů a narážek na hot-dogy.

Na začátku kariéry navíc Kessel překonal rakovinu. Po takto vážných zdravotních problémech a náročné léčbě je s podivem, že se mu v dalším průběhu kariéry zdravotní trable vyhýbaly.

Dožene čerstvého rekordmana? Která z těchto dvou sérií skončí jako první?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -