- Reklama -

NHL se po třech letech vrací do Česka

- Reklama -

Pojďme si před zítřejším duelem mezi San Jose Sharks a Nashville Predators připomenout historii NHL Global Series (dříve NHL Premiere) v České republice. Pro oba týmy půjde o premiéru na českém území. Více zkušeností se zápasy mimo americký kontinent mají ale Žraloci, kteří tímto pražským kláním dokonce vyrovnají rekord NHL.

San Jose dosud odehrálo mimo severní Ameriku čtyři zápasy základní části. Dva proti Flames v Japonsku v roce 1998, další dva pak v roce 2010 ve Stockholmu proti Columbusu. Dvěma pražskými duely se dostanou Žraloci na číslo šest, čímž vyrovnají Anaheim. Žádný jiný klub NHL neodehrál mimo severoamerický kontinent více soutěžních utkání.

Oproti tomu Nashville má s podobnými výlety mnohem menší zkušenosti. Tohle je poprvé po dlouhých dvaadvaceti letech, kdy se v soutěžním zápase představí mimo svůj kontinent, zároveň se jedná o evropskou premiéru Predátorů. Pouze v ročníku 2000-01, který byl pro klub teprve třetím v lize, sehráli Preds dva duely v Japonsku proti Pittsburghu.

Připomeňme, že slavná soutěž zavítala v rámci NHL Global Series do České republiky už v minulosti. Celkem třikrát zahajovala National Hockey League sezónu v Praze, odehrálo se celkem pět duelů.

- Reklama -

Na podzim 2008 se zde dvakrát utkaly Tampa Bay a New York Rangers, o dva roky později proběhly dva duely mezi Bostonem a Phoenixem (dnešní Arizona). Naposledy v roce 2019 tu odstartovali nový ročník jedním zápasem Chicago a Philadelphia. Byl u toho tehdy i Jakub Voráček. Dvěma góly se při výhře Flyers blýskl Travis Konecny.

Letos patří mezi hlavní taháky pro fanoušky zejména Tomáš Hertl a jeho český spoluhráč Radim Šimek, dále pak třeba bývalí vítězové Norris Trophy – Roman Josi a Erik Karlsson. Jsou tu i další výborní hráči, na straně Preds třeba gólman Juusse Saros, zadák Matthias Ekholm nebo útočníci Matt Duchene či Filip Forsberg. V kádru Žraloků je to kapitán Logan Couture nebo švýcarský útočník Timo Meier, který si výtečně rozumí právě s Hertlem.

Závěrem dodejme, že svůj debut v nejslavnější lize světa si v pražské aréně v minulosti odbyli třeba Steven Stamkos (2008) nebo Tyler Seguin (2010). Mimochodem, Bruins zde vstoupili do sezóny 2010-11, kterou zakončili ziskem Stanley Cupu. Bude Praha pro některý z těchto týmů odrazovým můstkem k podobnému úspěchu i letos?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -