- Reklama -

NHL truchlí. Nejen hokejový svět opustil John Ziegler jr.

- Reklama -

Fanda NHLHokejová liga NHL ztratila významnou osobu své historie. Čtvrtý prezident NHL v historii a předchůdce současného šéfa Garyho Bettmana, John A. Ziegler zemřel v 84 letech. Ve vedení soutěže byl od roku 1977 až 1992. Jeho největším počinem určitě byla dohoda s konkurenční soutěží WHA, díky které se mohli do NHL připojit kluby Edmonton Oilers, Quebec Nordiques, Winnipeg Jets a Hartford Whalers.
„John dohlížel na růst NHL z 18 na 24 týmů. I díky němu se liga více otevřela cizincům. Během jeho vlády narostl počet cizinců na jedenáct procent, hráči z bývalého Sovětského svazu poprvé oblékli dresy týmů NHL a zápasy s evropskými kluby se staly tradicí,“ napsal ve svém vyjádření jeho nástupce ve funkci Gary Bettman.
Současný šéf NHL připojil i osobní vzpomínku. „V mých prvních dnech ve vedení soutěže mi byl maximálně nápomocný a vždy mi poskytl tolik času, kolik jsem potřeboval,“ popsal přechod do své funkce. Za svoji práci byl rodák z Grosse Pointe oceněn i vstupenkou do Hokejové síně slávy v roce 1987.


Právník z Michiganu byl taktéž prvním Američanem, jenž dohlížel na ligu ze stupínku nejvyššího. „Znal jsem jej velmi dobře. Respektoval jsem jej,“ začal svoji vzpomínku současný president hokejových operací Calgary Flames Brian Burke. „Když byl ve funkci měl to hodně složité. Některým majitelům klubů hrozilo vězení, týmy bankrotovaly a hrozily stěhováním. Liga byla ve velmi špatném stavu,“ řekl někdejší GM Anaheimu nebo Toronta pro stanici Sportsnet.




Na někdejšího vrcholného činovníka vzpomínal i majitel Chicaga Blackhawks Rocky Wirtz. „Truchlíme. Zůstává po něm pozitivní otisk v historii našeho sportu. Pro mě a moji rodinu byl ale především přítelem. Naše myšlenky míří k jeho rodině. Jeho odkaz a přínos pro náš sport tu zůstane navždy,“ emotivně napsal Wirtz.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -