- Reklama -

Nick Foligno jde ve šlépějích otce, ve středu se stal kapitánem klubu NHL

- Reklama -

Po třech sezónách bez kapitána se v Columbusu rozhodli přišít „céčko“ na dres útočníkovi Nicku Folignovi. „Je to velká pocta a skvělý pocit. Já to vítám. Jsem rád, že to přišlo přirozeně, nebyl jsem tlačen do toho, abych byl někým, kým nejsem. Nemůžete se stát lídrem, pokud nemáte respekt v kabině,“ míní skromně Foligno.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nejproduktivnější Modrokabátník posledního ročníku NHL je šestým kapitánem v historii klubu z Ohia. Před ním jím byli Lyle Odelein (2000-02), Ray Whitney (2002-03), Luke Richardson (2003-05), Adam Foote (2005-08) a Rick Nash (2008-12).
„Čekali jsme na nejvhodnější okamžik a správného muže. Je to velká odpovědnost. Nechtěli jsme udělat špatné rozhodnutí,“ vysvětluje kouč Todd Richards. „Je to o tom vybrat toho správného člověka, hráči k němu musí mít důvěru. Naše organizace mu samozřejmě věří. V rozhodování hraje roli více faktorů, nechcete vsadit na špatného chlapa, to by s sebou přineslo spoustu dalších problémů.“
„Byla to jasná volba,“ dodává generální manažer Jarmo Kekäläinen. „Měli jsme seznam kandidátů, pokud to tak chcete nazvat, a Nick vyhovoval všem požadavkům na ledě i mimo led. Dělá body, zastane se spoluhráčů, hraje hokej tak, jak by se měl hrát. Je soutěživý. Dává do hry celé své srdce a vede nás i mimo led. Říká správné věci a ví, kdy je lepší neříkat nic.“
Kariéru v nejlepší lize světa zahájil Foligno v sezóně 2007-08. Z 545 startů (116+279) jich za Columbus absolvoval 194, zaznamenal v nich 55 branek a 76 asistencí. Zbylých 148 bodů nasbíral ještě v dresu Ottawy (Senátoři ho draftovali před devíti lety z 28. pozice), odkud k Modrokabátníkům přišel v červenci 2012 výměnou za obránce Marca Methota.
„Díky bohu, že jsem se dostal do Columbusu. Užívám si to tu. Je to úžasné místo pro život, pro výchovu dětí a pro hokej. Miluju náš tým a myslím, že směřujeme správným směrem,“ věří rodák z Buffala.
Foligno si postupně vydobyl respekt a jasně to potvrdil v letošní sezóně, ve které odehrál 79 utkání a do statistik si připsal 73 bodů za 31 branek a 42 přihrávek. „Céčko“ na hrudi není ale jen o bodech. Foligno zaujal svým stylem hry, vůdcovskými schopnostmi, obětavostí a působením na hráče v kabině i na střídačce.
„Kromě produktivity má ještě spoustu dalších předností. Bije se za spoluhráče, bojuje, blokuje střely,“ vypočítává generální manažer Jarmo Kekäläinen. „Nastupuje, i když je zraněný. Je srdcem a duší našeho týmu.“

Když se Nick Foligno dozvěděl, že bude kapitánem Blue Jackets, ihned to zavolal svému otci. Bývalý vynikající útočník Mike Foligno byl v letech 1989-91 lídrem Buffala Sabres.
„On byl lídrem po celý můj život, vždy jsem k němu vzhlížel,“ vysvětlil sedmadvacetiletý forvard Columbusu, který potom obvolal i několik spoluhráčů. „Chtěl jsem, aby to slyšeli ode mne. Máme vynikající partu a kdokoli by se stal kapitánem, ostatní by za něj byli šťastni.“
„Celou dobu jsem říkal, že až přijde ten pravý čas a budeme si někým jisti, jmenujeme nového kapitána. Nyní jsme se shodli, proto jsme zvolili Nicka,“ uzavírá generální manažer Blue jackets Jarmo Kekäläinen.
Nick Foligno a jeho první hattrick v NHL:

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -