- Reklama -

Nováčkům vládl v prosinci John Gibson

- Reklama -

Prosinec 2013 byl zatím posledním měsícem, kdy titul nejlepšího nováčka získal někdo jiný než útočník. Až po dvou letech na tehdejší společný úspěch Martina Jonese s Anttim Raantou navázal další maskovaný muž. Nejkvalitnějšími výkony v prosinci 2015 se podle komise hodnotící hru „zelenáčů“ může pochlubit John Gibson.
22letý brankář Anaheimu koncem listopadu během chřipkové pauzy původní jedničky Frederika Andersena přeskočil v hierarchii gólmanů Antona Chudobina a místo mezi tyčemi nepustil příliš často ani v době, kdy se jeho dánský kolega vrátil z marodky. Gibson nakonec odchytal v prosinci deset zápasů (z toho pět vítězných) s úspěšností 92,9 procenta, v každém utkání v průměru inkasoval pouze 1,62 gólu.
Třikrát mu za záda neproklouzl ani jeden kotouč: 4. prosince proti San Jose (23 zákroků) a v posledních dvou prosincových vystoupeních v Calgary (14 zákroků) a v Edmontonu (21 zákroků). Uvedená čísla naznačují, že Gibson se může spolehnout i na svoji defenzívu, maximálně na něho šlo 26 střel během jednoho večera.
Americký reprezentant dostává v brankovišti Kačerů příležitost už třetí sezónu, ale v první absolvoval pouze tři utkání a v další 23, takže stále ještě splňuje kritéria pro zařazení mezi nováčky.
Zbylí kandidáti na prosincový titul mají mnohem méně zkušeností. Gibson zvítězil v konkurenci útočníků Artemije Panarina (Chicago, prosincová bilance 4 branky a 7 asistencí), Jacka Eichela (Buffalo, 3+8) a Jonathana Marchessaulta (Tampa Bay, 5+4) a obránce Shaynea Gostisbeherea (Philadelphia, 3+6).
Foto: Bridget Samuels
 

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -