- Reklama -

O 100% lépe. Kuemper je zatím nepřekonatelný

- Reklama -

Dva zápasy, dvě čistá konta – taková je vizitka vstupu brankáře Minnesoty Darcyho Kuempera do letošní sezóny NHL. Pokaždé přitom vychytal Colorado, nejprve na domácím ledě a o dva dny později i v Denveru. V prvním případě mu k nule stačilo šestnáct úspěšných zákroků, většinu zápasu se totiž hrálo na opačném konci kluziště a Kuemper se tak mohl občas nudit.
„No já vychytat nulu po šestnácti zákrocích, tak bych teda se sebou nebyl tak moc spokojený,“ utahoval si z něj po zápase spoluhráč Zach Parise, jenž k výhře 3:0 přispěl gólem a dvěma přihrávkami. „Z pohledu diváka to mohlo vypadat legračně, ale člověk nesmí polevit v obezřetnosti. Musíte se pořád mentálně soustředit na hru,“ oponoval brankář.
Dobře ví, o čem mluví. Při jeho prvním zápase v uplynulé sezóně na ledě Toronta Minnesota přestřílela domácí tým 37:14, ale prohrála 1:4. Kuemper totiž ve druhé polovině zápasu pustil za svá záda tři ze sedmi střel. Pak se to ale pro něj obrátilo v lepší chvíle. V dalším zápase vychytal vítězství a proti Nashvillu si pak připsal první nulu v NHL.
Minnesota tehdy měla problémy s gólmany. Niklas Bäckström byl zraněný a Josh Harding se potýkal s roztroušenou sklerózou. Kuemper se tak náhle z nižší soutěže vyšvihl mezi elitu a to rovnou do centra hokejového vesmíru – Toronta. „Měl jsem tehdy starosti zastavit každou střelu,“ vzpomínal, jak byl nervózní.
„Přitom tenhle zápas byl hodně podobný tomu, s kterým jsem začínal tuhle sezónu. Přesto oba skončily naprosto odlišně. Ta první nula proti Coloradu mi dodala hodně sebevědomí. Jsem pořád mladý a hodně se toho o NHL učím, ale když ostatní kluci hrají tak jako proti Avalanche, je to pak pro mne mnohem jednodušší,“ děkoval spoluhráčům.
Čtyřiadvacetiletý rodák z kanadského Saskatoonu je nyní jasnou jedničkou Wild, kteří jej draftovali už v roce 2009. Téměř dvoumetrový gólman si ale na šanci v NHL musel počkat ještě skoro čtyři roky, nepomohla mu ani cena pro nejlepšího hráče WHL po sezóně 2010/11, ve které se dostal s průměrem pod dvě inkasované branky za zápas. Poprvé si v NHL zachytal 12. února 2013.

Příští zápas v TV: NY Rangers – NY Islanders, út/st 14. října, 1:05, Nova Sport/Voyo. Kompletní program zde.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -