- Reklama -

O Frolíka se spoluhráči perou

- Reklama -

Na Floridě během svých prvních dvou sezón v NHL pokaždé pokořil dvacetibrankovou hranici. Po výměně do Chicaga z něho udělali defenzivního specialistu. Ve Winnipegu dostal znovu na starost útočení, ale nadále ho využívají v početních nevýhodách. Michael Frolík už si zvykl na pestrou škálu úloh, které mu trenéři předkládají.
„Když jsem byl mladší, byl jsem vždycky tím, kdo táhne útok, až v Chicagu se to změnilo. Pořád se ale pokládám za ofenzivního hokejistu. Chci pomáhat týmu hlavně tím, že si budu zlepšovat statistiky. Vím ale, jak je důležitá dobrá hra v defenzívě, a já se v ní zlepšil,“ říká 26letý křídelník.
Na ledě tráví v průměru šestnáct minut na zápas, což se nezdá být moc, ale u Jets kromě univerzála Dustina Byfuglinea nikdo z forvardů nepřekračuje dvacetiminutovou mez. Z Frolíkova vyměřeného času patří 1:11 do hry v oslabení, na sekundu přesně stejný čas připadá na přesilovky. V početní nevýhodě vstřelil dva góly (oba v posledních osmi zápasech), další čtyři branky přidal při hře v klasickém počtu. Jeho letošní bilanci doplňuje osm asistencí.
Trenér Paul Maurice během sezóny už několikrát zdůraznil, že ať postaví českého útočníka kamkoliv, vždycky to zvedne výkony Frolíkových momentálních parťáků. Pochvalná slova od spoluhráčů to potvrzují.
„Vypadá to, jako by se každý pral o možnost hrát s ním,“ pronesl před časem Mark Scheifele v rozhovoru pro TSN. „Nejlepší akce pocházejí od něj, málokdy udělá chybu. Všechno dělá správně a přesně to od spoluhráče z lajny žádáte.“
Mathieu Perreault v nedávném  interview pro Winnipeg Sun hovoří ve stejném duchu:  „Moc rád s ním hraju, je to velmi chytrý hokejista. Umí dobře číst hru a najít vás, když jste volný. Dokáže dávat góly, ale také bránit oslabení. Můžete ho poslat do jakékoliv situace a on vždycky odvede dobrou práci. Blokuje střely, forčekuje, hraje tvrdě. Po celou sezónu hraje skvěle.“
Michael Frolík přišel k Tryskáčům loni v červnu z Chicaga výměnou za třetí a pátou volbu v draftu. Ročník 2014-15 je tedy druhým který v kanadském klubu slouží. V první sezóně mu ještě běžela původní smlouva za 1,9 mil. dolarů, poté ho Winnipeg z preventivních důvodů přihlásil k arbitráži, aby mu jakožto chráněnému volnému hráči nepřistála na stole nabídka od konkurence. Ke slyšení nakonec nedošlo, ale obě strany se dohodly pouze na ročním kontraktu za 3,3 mil. dolarů. Brzy je tedy čekají nová jednání, Frolík už do nich půjde s perspektivou volného hráče bez omezení.
Nabídek by se mu sešlo určitě dost a Frolík při jejich zkoumání třeba zavětří šanci prožít znovu slastné pocity z jara 2013, kdy s Blackhawks zvedl nad hlavu Stanley Cup.
„Když jsem vyrůstal v malém městě v České republice, nikdy bych si nepomyslel, že moje jméno na něm bude vyryto. Bylo to něco výjimečného a mně z toho naskakuje husí kůže ještě dnes, když se o tom bavíme,“ říká kladenský rodák.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -