- Reklama -

O trofej pro nejlépe bránícího útočníka se utkají Bergeron, Kesler a Koivu

- Reklama -

V přehlídku tradičních adeptů – ať už úspěšných či neúspěšných – se opět změnily letošní nominace na Frank Selke Trophy. Bostonský Patrice Bergeron je v tříčlenném finále pošesté v řadě a anaheimský Ryan Kesler popáté v kariéře. Pouze Mikko Koivu aspiruje na cenu pro nejlépe bránícího útočníka National Hockey League vůbec poprvé.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jednatřicetiletý Bergeron v uplynulé základní části letošní sezóny absolvoval 1089 vhazování, nejvíc v lize, a 60,1 procenta z nich vyhrál, což byl třetí nejlepší výsledek mezi hráči, kteří absolvovali minimálně 500 buly.
Třetí místo mu patřilo také v počtu střel vyslaných na soupeřovu klec, rodák z L’Ancienne Lorette jich vyprodukoval 302. Lépe si v tomto ohledu vedl pouze v ročníku 2005-06 (310). Čtvrtý nejproduktivnější hráč Bruins odehrál 79 utkání a nasbíral v nich 53 bodů za 21 branek a 32 přihrávek.
Bergeron už trofej získal v letech 2012, 2014 a 2015. Pokud by se mu povedlo uspět i napočtvrté, stane se po Bobu Gaineym teprve druhým mužem v ligové historii, kterému se to podařilo. Montrealská legenda dominovala v hlasování o Selke Trophy nepřetržitě v letech 1978-1981.

O rok starší Kesler obdržel tuto trofej v roce 2011, loni skončil třetí. Letos si vytvořil osobní rekord v počtu vyhraných vhazování: 1029 (třetí místo v lize), měl šestou nejvyšší úspěšnost při buly (57,4 procenta) a v průměru odehraných minut za zápas (21:18) byl mezi útočníky třetí. Americký hokejista byl letos s 58 body (22+36) v 82 zápasech druhým nejproduktivnějším Kačerem.

Čtyřiatřicetiletý Koivu skončil před osmi lety v anketě čtvrtý. Do první finálové účasti přichází vyzbrojen novým osobním maximem v bilanci +/- (+27 bodů), zablokoval 65 střel a úspěšnost na vhazováních měl 55,2 procenta. V týmové tabulce produktivity obsadil třetí místo, v 80 utkáních zaznamenal 58 bodů za 18 gólů a 40 asistencí.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -