- Reklama -

Obranný talent Wild Matt Dumba: Je třeba dál makat, abych se zlepšoval

- Reklama -

Není to tak dlouho, co ho spoluhráč Ryan Suter oslovoval „to číslo 55“. Mladíček Matt Dumba přišel z farmy do prvního týmu Minnesoty a nikdo ho tu neznal. Něco přes půl sezóny stačilo, aby ukázal svůj potenciál. Dnes už si jeho jméno pamatuje každý.
Zkušený zadák Suter byl jedním z prvních, kdo rozpoznal jeho schopnosti. Tvrdou střelu, pohyblivost, talent tvořit hru. Zbývalo zkrotit vysoký temperament. Dumba potřeboval lépe kontrolovat svou hru, což se mu během prvních několika týdnů v NHL dokonale podařilo.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Loňskou sezónu zahajoval tehdy dvacetiletý obránce ještě na farmě Minnesoty v Iowě. Odehrál tu dvacet západů (5+9) a zanechal takový dojem, že byl i po této krátké porci nominován do Zápasu hvězd farmářské soutěže. Zbytek sezóny už strávil v prvním týmu Wild a také tady si vedl skvěle (Dumba nasbíral 16 bodů, 8+8, v 58 utkáních).
„Ofenzivně jsme věděli, že to v sobě má, od prvního okamžiku,“ řekl Suter. „Umí tvořit hru, umí střílet, umí bruslit, je tvrdý. A chlapi ho mají rádi. Je to prostě ohromný kluk. Je to ale defenziva, kde se zlepšuje každým dnem,“ vyzdvihl nejlépe placený zadák Wild.
V červenci jednadvacetiletý mladík už trénuje na příští sezónu. Ačkoli je hodně mladý, byl by to šok, kdyby se nedostal do prvního týmu. Už jen kvůli tomu, jakou vyžaduje trenér Mike Yeo od obránců podporu útoku, což Dumba přesně naplňuje. Jeho střela by také měla pomoct přesilovce Wild.
„Minulý rok jsem vyrovnal své výkony a rád bych to předváděl také tenhle rok,“ řekl rodák z Reginy v kanadském Saskatchewanu. „Nicméně vím, že musím od léta pracovat, abych se dál zlepšoval.“
Dumba byl frustrován, když loni začínal sezónu na farmě. Měl za sebou pár zápasů v prvním týmu z předešlé sezóny (13 utkání, 1+1) a zpátky na farmu se mu nechtělo. Tehdy zasáhli jeho rodiče.
„Byl to proces, kterým bylo nutné projít,“ řekl otec Charles Dumba. „Bavili jsme se s ním o tom, že tím prošlo hodně chlapů. Že se tak stane lepším hráčem. Jdi tam, a čím tvrději budeš pracovat, tím rychleji budeš zpátky,“ vzpomíná svá slova otec.
„Přesně tak to zafungovalo. Když se to dnes dívá zpětně, děkuje bohu, že tím prošel. Teď už ví, že se tak stal lepším hráčem,“ uzavírá otec obranného klenotu Minnesoty Wild.
Foto: Icon Sortswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -