- Reklama -

Očima fanouška: Hokej je v Kanadě všudypřítomný

- Reklama -

Michalu Tůmovi, dlouholetému fanouškovi libereckých Tygrů, se loni v dubnu splnil sen. Jeho sestřenice žijící v Kanadě mu k 40. narozeninám nadělila dárek v podobě výletu do země javorového listu. Během několikatýdenního pobytu navštívil nejen Síň slávy v Torontu a Bell Centre v Montrealu, ale také zákulisí ottawské arény. Jako třešničku na dortu si pak v téže hale vychutnal večerní zápas mezi Canadiens a Senators.


Výzva pro fanoušky:
Navštívili jste utkání NHL či žijete v zámoří? Podělte se o své zážitky s našimi čtenáři. Stačí napsat na emailovou adresu daniel.reichel@nhlnews.cz nebo se ozvat na našich facebookových stránkách.


Před samotným utkáním jste navštívil i dopolední trénink. Bylo na ochozech rušno i během něj?
Naopak, aréna byla úplně prázdná, pouze jeden televizní štáb a asi deset lidí, kteří byli příbuznými hráčů Montrealu. Naše dopolední návštěva byla ryze soukromá. Věnoval se nám manažer, jenž nás provedl zázemím, ukázal nám skyboxy a zaběhl do šatny, aby přinesl pro naše kluky fotky s podpisem Milana Michálka. Potom nás usadil do jednoho z boxů a poučil, že nesmíme být hluční, nesmíme ničím mávat, fotit s bleskem atd., protože oni, jako Ottawa, jsou zodpovědní z pozice pořadatele za klidný průběh tréninku soupeře. Potom jsme dostali tip na prostor, kterým hráči půjdou do autobusu a měli jsme tak možnost nechat si podepsat čepice některými hráči Montrealu. Bohužel nám proklouzl Tomáš Plekanec, protože odjel z haly dříve, ale Carey Price a P.K. Subban jsou opravdu skvostné suvenýry.
Hráči byli ochotní? Tipoval bych, že z dvojice Subban – Price byl usměvavější Carey.
On to byl celkem fofr, ale vše proběhlo bez problémů. Spolu s námi tam byl ještě otec se synkem. Pro tamní děti je právě Carey skoro Bůh, prcek měl nachystanou brankářskou helmu k podpisu. Hráči byli vcelku uvolnění a v pohodě.

 Manželka a sestřenice Michala Tůmy s jedním z nejlépe placených hráčů v NHL, foto: FB Michala Tůmy

- Reklama -

Atmosféra během utkání NHL, obzvláště v základní části, nemá valnou pověst. Jak zapůsobila na vás?
Ačkoliv se hrálo v Ottawě, bylo minimálně 50 % fanoušků montrealských. Moc pěkný byl předzápasový program, kdy na kostce běžela asi 20 minut různá videa, potom statistiky všech možných disciplín. Nechyběla samozřejmě ani kanadská hymna, kterou v Ottawě už léta zpívá válečný veterán a po tribuně přitom putuje nad hlavami diváků obří vlajka Kanady. Bylo prakticky vyprodáno, takže atmosféra celkem dobrá, ale že by někdo vysloveně fandil to ne. Oproti našim stadionům jsem postrádal nějaký kotel. Všechny sektory jsou stejné a fanoušci obou soupeřů promícháni tak, jak zakoupili vstupenky.
Hodně mě překvapila pořadatelská služba, kterou v celé hale obstarávají důchodci. Snad každých 20 metrů stojí někdo, kdo je ihned připraven s čímkoliv pomoci. Třeba jsme hledali WC a hned přispěchala starší paní označená jako pořadatelka a ptala se, co hledáme a jak nám může pomoci.
Podepisuje se klidnější atmosféra i na složení osazenstva? Všiml jste si, že by bylo v Ottawě na hokeji více žen nebo dětí, než je tomu kupříkladu v Liberci?
Atmosféra byla vysloveně přátelská a rodin s dětmi tam byla spousta, včetně ročních miminek. Avšak jestli byl poměr rodin s dětmi výrazně větší, to bych neřekl. Ale byla tam třeba k dispozici místa s občerstvením jen pro děti a dokonce při zápase je v aréně otevřen fanshop, kde je pouze dětské zboží.
tůma

Michal Tůma se svou ženou v Canadian Tire Centre, Ottawa, foto: FB Michala Tůmy

Dokázal jste za těch pár týdnů postřehnout, jaký vztah Kanaďané k hokeji mají?
Bydleli jsme v Ottawě kousek od moderní arény Senators a u každého třetího domku byla hokejová brána. Na zápase vedle nás seděla přibližně šedesátiletá paní, která přiletěla přes půlku Kanady jen na toto utkání, pozval ji její bratr, domácí fanoušek. Byla nadšená. Jinak asi 90 % návštěvníků, včetně malých dětí, přijde v dresech.
Hokej je všude i mimo arénu. V obchodech, na pumpách, všude najdete něco spojené s hokejem. V obchodních centrech jsou sektory, kde se prodávají hokejové výstroje, hokejky apod. Navštívili jsme i specializovaný obchod o velikosti supermarketu okresního formátu, kde nabízeli jen zboží s hokejovou tematikou a to včetně dresů všech účastníků mistrovství světa. Na skladě měli i desítky čepic s nápisem Česká republika.
Spojovali si vás domorodci poté, co zjistili, odkud jste, s českými hokejisty?
S manažerem ottawské arény jsme si povídali a české hráče aktuálně působící v NHL samozřejmě vnímají. Velkým tématem byl i Petr Nedvěd, který zanechal v NHL velkou stopu. Pochopitelně také znají Dominika Haška, který do Ottawy nakoukl, ale po zranění na olympiádě se už nevrátil. Byla tam cítit velká hořkost kvůli uvolňování hráčů na mezinárodní akce.
tůma 2

Rok po návštěvě Kanady se objevil Michal Tůma s celou svou rodinou na vstupenkách k jednomu utkání Montrealu

Během svého pobytu jste navštívil Ottawu, Toronto i Montreal. Které z těchto měst na vás udělalo největší dojem?
Jednoznačně Toronto. Jedná se o moderní a dynamické město s mrakodrapy, bankami, pulsujícími ulicemi … Montreal je ohromná placka a navíc je frankofonní, takže tam s angličtinou často narazíte na nechuť komunikovat, např. ze strany obsluhy v restauraci apod.
Když se řekne Kanada, které tři věci vám jako první vyvstanou na mysli?
Hokej, rozlehlá příroda a velice vstřícní a příjemní lidé.
Titulní foto: Perry McKenna

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -