- Reklama -

Odkaz Darcyho Haugana, zesnulého kouče Humboldt Broncos

- Reklama -

Hokej je samozřejmě týmový sport, nicméně když v NHL získáte některou z individuálních trofejí, je to vždycky velmi emotivní okamžik. Vyprávět by mohl třeba Pekka Rinne, který se v pětatřiceti letech konečně dočkal své první Vezina Trophy poté, co byl v minulosti třikrát nominován. Letošní předávání cen v Las Vegas však bylo mnohem emotivnější, než kdy jindy. Vzpomínalo se totiž na tři smutné události, které hokejový svět za poslední rok zasáhly.
Fanda NHL
Všichni zúčastnění si připomněli podzimní tragédii, při níž šílený střelec v Las Vegas usmrtil osmapadesát nevinných lidí. Vzpomínalo se rovněž na podobný incident z parklandské střední školy, kde v únoru zemřelo rukou střelce celkem sedmnáct lidí. V hlavní roli byl ale především hokejový tým z Humboldtu.
Darcy Haugan, kouč juniorského celku saskatchewanské ligy Humboldt Broncos, byl 6. dubna jednou ze šestnácti obětí fatální srážky autobusu s kamionem. Zesnulý kouč obdržel na slavnostním galavečeru NHL v Las Vegas in memoriam cenu Willie O’Ree Community Hero Award, pojmenovanou po prvním černošském hokejistovi v NHL.
Hauganova rodina do Vegas často jezdívala a měla zde trávit svůj volný čas právě minulý týden. Po oné tragické nehodě trenérova manželka Christina tradiční rodinný výlet zrušila. Místo toho pak sledovala, jak hokejový svět oceňuje jejího zesnulého muže a tým, který trénoval.
Pánové, tohle je skvělý den na to být mustangem,“ říkával Haugan s oblibou svým svěřencům nejen před zápasem (název týmu Broncos znamená v překladu mustangové, pozn. autora). Jeden z přeživších, Bryce Friske, si tato slova nechal vytetovat na tělo, jako připomínku inspirativního a oblíbeného kouče.
„Byl velmi hrdý na to, že je trenér, a chtěl, aby jeho hráči byli stejně hrdí. Vždy jim říkal, jaké mají štěstí, že mohou hrát hokej, a chtěl, aby si užívali každou minutu, protože to nebude trvat věčně,“ řekla Christina Hauganová ve Vegas.
S Darcym se potkali kdysi na vysoké, manželi byli sedmnáct let. Mají spolu dva syny – třináctiletého Carsona a devítiletého Jacksona. Poté, co její muž vzal před třemi lety práci v Humboldtu, stala se jeho partnerkou i v práci, kde vedla klubovou kancelář. „Taky jsem vařila, přišívala jmenovky na dresy a brousila brusle,“ shrnula své pracovní povinnosti.
Její manžel byl hluboce věřící. Zahynul při tom, co miloval, a spolu s ním přišli o život hráči, trenéři, klubový komentátor a také sportovní terapeut. „Nikdy nevynechal kostel. I když se třeba vrátili ve čtyři ráno, vždycky potom vstal, aby stihl kostel. Chtěl, aby naši kluci viděli, jak je to důležité. Vštěpoval jim, že vymluvit se na něco je snadné,“ vzpomínala Christina.
Poprvé od tragédie se setkalo deset přeživších členů Broncos na jednom pódiu a jeden z nich, asistent kapitána Kaleb Dahlgren, pronesl řeč, ve které poděkoval za ohromnou vlnu podpory, které se jemu a ostatním od hokejové komunity dostalo. „Jsem velmi vděčný hokejové komunitě z celého světa. Tohle je něco, co nečekáte. Vyrůstáte s těmi lidmi a považujete je za svou rodinu. Trávíte s nimi každý den. Podpora, jaké se nám dostalo, je ohromná. Opravdu nám to pomáhá se s tím vším vyrovnat,“ řekl Dahlgren ve svém projevu. „Je to požehnání, být zde spolu. Všichni budeme mustangové navždy. Je jedno, jaký je den, tohle je skvělý den na to být mustangem,“ řekl Tyler Smith, další z přeživších, a parafrázoval tak svého zesnulého kouče.

Willie O’Ree (na titulním snímku), první hokejista tmavé pleti v NHL, oznámil, že trofej určenou pro osobnost, která příkladně sloužila komunitě, získává Darcy Haugan, jehož manželka Christina tuto cenu na pódiu převzala. Vystoupit takto veřejně a mluvit o svém manželovi před zaplněným sálem pro ni muselo být nesmírně těžké. Vždyť je to všechno stále hodně čerstvé. Jen málokdo by asi dokázal ustát nával emocí tak jako ona. Její vystoupení sklidilo na sociálních sítích veliký obdiv.
„Jeho odkaz je mnohem větší, než to, co je zapsáno ve statistikách. Zahrnuje životy, které byly ovlivněny tím, že do nich vstoupil Darcy. Nyní je na těchto lidech, aby jeho odkaz šířili dál. Z tohoto důvodu, co se dnes odehrává ve Vegas, nesmí zůstat ve Vegas. Pochodeň byla předána,“ uvedla Christina Hauganová.

Kouč Haugan skutečně ovlivnil mnoho mladých životů. Pomáhal hráčům bojovat s depresemi či závislostí, dveře měl pro každého otevřené. Chtěl z kluků vychovat především muže, až potom hokejisty. Broncos momentálně hledají nového kouče a generálního manažera. Klubový prezident Kevin Garinger otevřeně hovoří o rozpolcených pocitech. Na jednu stranu chce uctít minulost, zároveň ale musí hledět do budoucna. Sezóna 2018-19 je za dveřmi.
Pro Christinu Hauganovou bude těžké začít tuto novou kapitolu. „Nevím, zda na to budu někdy připravená, ale jsem ochotna to akceptovat. Jisté je, že přijdou některé velmi těžké momenty, třeba když najmou nového kouče. Ale vím, že se to musí stát. Nemůžete mít tým bez trenéra,“ řekla Christina, které hodlá ve své funkci v klubu setrvat.
Na jejího manžela se ovšem nezapomene, tím si může být jistá. Ve středu se o něm dozvěděl celý hokejový svět a také široká veřejnost. „Nikdy by nečekal, že se mu dostane takové pozornosti a takového uznání. Přála bych si, aby věděl, jak obrovský dopad na lidi měl,“ řekla Hauganova manželka. „Kdyby tu byl, pravděpodobně by řekl, že si tohle ocenění nezaslouží, a přisuzoval by zásluhy někomu jinému. Byl velmi skromný,“ řekla Christina.
Uctěním památky Broncos v Las Vegas ale nic nekončí. V srpnu zavítá do Humboldtu Stanley Cup, který tam přiveze člen vítězného týmu Washingtonu Chandler Stephenson. Přítomna bude celá řada hráčů NHL, kteří si to v místní aréně rozdají v dovednostních soutěžích.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -