- Reklama -

Otevřel jsem dveře a tam nikdo, smál se Pacioretty. Role kapitána novému vůdci sedí

- Reklama -

Po odchodu Briana Gionty zůstal Montreal v loňské sezóně jeden rok bez kapitána. V České republice se spekulovalo, že by se této pocty mohlo dostat Tomáši Plekancovi, nakonec ale spolu s dalšími třemi spoluhráči nosil na dresu jen áčko a kapitán byl zvolen až pro letošní ročník. Zvláštní cti stát se 29. kapitánem v historii tradičního kanadského klubu se dostalo Maxu Paciorettymu.
Když mu to krátce před startem sezóny volali, měl zrovna plné ruce práce. „Jedno dítě jsem se chystal uložit ke spánku, druhé bylo ve vaně, když mi Marc Bergevin zavolal a řekl mi, abych vyšel před hlavní dveře. Udělal jsem to a tam nikdo…“ smál se hokejista při té vzpomínce.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Generální manažer Marc Bergevin a trenér Michel Therrien plánovali oznámit velkolepou novinu hráči osobně a současně mu chtěli předat dres s kapitánským céčkem, jenomže se to celé trochu zvrtlo. „Namířili jsme si to do špatného domu,“ přiznal kajícně Bergevin.
To všechno už je minulost. Montreal má nového oficiálního lídra už pár týdnů, čímž skončilo přechodné období bez kapitána. Loni nosili áčko Max Pacioretty, Andrej Markov, P.K. Subban a Tomáš Plekanec. Vedení klubu cítilo, že mužstvo má vůdcovské jádro, současně ale bylo potřeba nechat někoho vystoupit před ostatní.
Mužem číslo jedna byl v uplynulé sezóně sice jednoznačně Carey Price, jenomže brankář v NHL kapitána dělat nesmí. A tak došlo na volbu. „Mít čtyři chlapi, kteří odpovědnost sdíleli, sice fungovalo, ale tento rok už jsme cítili, že je čas mít kapitána a mužstvo zvolilo Maxe,“ vysvětlil Therrien.

Pacioretty je podle všeho k převzetí odpovědnosti připravený. Montreal měl mít podle některých odhadů letos problémy. Novináři pochybovali, zda dokáže Carey Price mužstvo znovu tak výrazně držet, nezdály se jim posily Tomáš Fleischmann nebo Alexandr Sjomin. Navzdory všem skeptickým předpokladům však jsou Canadiens suverény probíhajícího ročníku a s 27 body nejlepším týmem NHL.
Max Pacioretty je jeho s osmi góly jeho nejlepším střelcem (společně s Weisem) a se 14 body druhým nejproduktivnějším hráčem, ačkoli na stejné úrovni najdeme v nadupaném mužstvu hned několik borců. V Montrealu všichni věří, že naváže na poslední dvě sezóny, ve kterých nastřílel 39 a 37 branek, čímž se etabloval mezi nejlepší ligové kanonýry.
Šestadvacetiletý útočník hovoří plynně francouzsky, což je v provincii Quebec pro kapitána jakéhokoli většího sportovního týmu plus, pokud to není nutnost. Pacioretty cítí, že je připravený vést tým do dalších sezón. Ostatně, měl se od koho učit. O vlastnostech lídra si prý osobně povídal s legendárním Jeanem Beliveauem a jeho kandidaturu na kapitána prý podpořila i Beliveauaova vdova paní Elise.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -