- Reklama -

Ovečkin bude lepší než Malkin, nepochybovali Capitals už před dvanácti lety

- Reklama -

Když dostali činovníci Washingtonu v roce 2004 při draftu v Raleigh možnost vybírat jako první, neváhali ani chvilku. Vyřkli jméno útočníka moskevského Dynama Alexandra Ovečkina. O správnosti své volby neměli pochyb, přestože k mání byl tehdy i Rusův stejně talentovaný spoluhráč z juniorské reprezentace Jevgenij Malkin, kterého si vzápětí zamluvil Pittsburgh.
„Při vší úctě k Malkinovi – i z něho se stal výjimečný hokejista, ale v našich myslích byl nejlepším hráčem Ovečkin,“ vzpomíná Ross Mahoney, někdejší šéf amatérského skautingu Capitals, nyní asistent generálního manažera Briana MacLellana.
O dvanáct let později se Ovečkin stal pátým nejrychlejším hokejistou v dějinách NHL, kterému se podařilo nastřílet 500 branek. V počtu asistencí mu k téhle metě chybí necelých sedmdesát příspěvků, takže (zřejmě v příští sezóně) pokoří i tisícibodový milník. Malkin, který vzhledem ke svým zraněním odehrál skoro o dvě stovky zápasů méně (629 vs 802), je na číslech 287+454.
Mahoney upozorňuje zejména na rozdíl v počtu gólů. „Alex byl čistokrevný střelec, a co je nejtěžší v současné NHL? Dávat branky. Ovečkin i Malkin oba uměli dobře bruslit a zacházet s pukem, oba byli velcí a silní, ale naším mužem byl Ovi. Vyprovokoval hodně střetů, rád dohrával souboje a měl schopnost střílet góly, hodně gólů.“
Ovečkin v letech 2002 a 2003 nasbíral na světových „osmnáctkách“ dohromady 31 bodů, většinu z nich pochopitelně za branky. O deset měsíců mladší Malkin ve stejné kategorii v letech 2003 a 2004 svých celkových 17 bodů rozdělil skoro rovnoměrně mezi branky a asistence. Když se sešli v jednom týmu na posledním juniorském mistrovství před draftem, Ovečkinovi napočítali 5+2 body a Malkinovi 1+4.
„Ovečkin byl favoritem na první místo, ale Malkin zažil povedenou sezónu a snížil odstup. Vzpomínám si, že když jsme vyhráli loterii a já hned volal Mahoneymu, jednoznačně mi řekl, že to musí být Ovečkin,“ vrací se zpět časem bývalý generální manažer Capitals George McPhee. „Byl o tom pevně přesvědčený, a v Rossově světě není skoro nic šedého. Samozřejmě jsme o tom ještě debatovali, protože tyhle věci je potřeba pořádně probrat, ale Ross měl pravdu. Alex byl jedinečný, byl to úplně jiný hráč než ostatní.“
Ovečkin od té doby pětkrát získal Maurice Richard Trophy náležející nejlepšímu střelci sezóny, v roce 2008 k ní přidal i ocenění pro vítěze kanadského bodování. Do NHL vstoupil v říjnu 2005 dvěma brankami do sítě Columbusu a na jaře si došel pro Calderovu trofej. Třikrát ho nejlepším mužem ročníku vyhlásili novináři, třikrát samotní hráči. Ve srovnání s Malkinovou bilancí (1x Hartova, Lindsayho a Calderova trofej, 2x Art Ross Trophy) je to dost, dvě ocenění mu ale na rozdíl od krajana ve sbírce chybí. Malkin získal v roce 2009 Stanleyův pohár a jakožto nejlepší hokejista play off také Conn Smythe Trophy.
„Doufejme, že se nám Stanley Cup také podaří vyhrát, ale i kdyby ne, nic to nemění na Oviho významu pro náš klub. Podívejte se na jeho čísla a trofeje a na to, co dělá na ledě i mimo něj pro tohle město. Dokázal toho víc, než jsme si kdy mysleli. Až bude končit, bude odcházet jako jeden z největších hokejistů v dějinách NHL,“ tvrdí Ovečkinův ‚objevitel‘ Ross Mahoney.
Foto: Clyde/Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -