- Reklama -

Ovečkin je putinofil. V zámoří se ptají proč

- Reklama -

Ruský útočník Alexandr Ovečkin poutá v zámoří pozornost hned z několika důvodů. Jako jeden z nejlepších hokejistů současnosti a lídr Capitals plní stránky sportovních příloh tamních novin. Mimo to je ale pro americké žurnalisty zajímavý i svým vztahem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.
Mnohokrát omílané téma naposledy oživil deník Washington Post, který si na Ovečkina vzpomněl v souvislosti s nedělními prezidentskými volbami v Rusku. Jen málo sportovců z velké východní země totiž podporuje současného vládce Kremlu tak výrazně jako kapitán Caps.
Washingtonské periodikum naráželo na dřívější Ovečkinova vystoupení, v nichž podporoval ruskou anexi Krymu, přál Putinovi emotivně k narozeninám (čtěte ZDE) nebo zveřejňoval fotografie, na nichž má tričko s Putinovou podobiznou.
To ale není všechno. Ovečkin dokonce zašel tak daleko, že na sociální síti VKontakte (ruská verze Facebooku) založil v listopadu minulého roku skupinu „Putinův tým“, k níž se časem přidali i další známí sportovci a umělci.
Vlajkovou lodí bizarního fanklubu se stal klip, v němž se se opěvuje „naše loď, hrdě plující proti větru a vlnám, kterou nesvedou z kurzu bouře a deště,“ či „jediná pravdivá z milionu hvězd, která nám ukazuje cestu.“
Neoficiální hymna Putinova týmu:

Aby se Washington Post dopátral odpovědi, kde se v šikovném hokejistovi bere tak obrovská servilita, oslovil bývalého ruského tenistu Jevgenije Kafelnikova. Ten se jako jedna z mála veřejně známých osobností v Rusku otevřeně postavil do protiputinovského tábora.
„Profesionální sportovci jsou vládnoucími politiky prezentováni jako symboly prestiže,“ řekl Kafelnikov.
Vítěz 26 turnajů ATP naznačil, že podporovatelé tzv. Putinova týmu jsou Kremlem využívání. „Lidé ví, že já nejsem na prodej,“ sdělil Kafelnikov nepřímo, co si o Ovečkinovi a spol. myslí. „Neexistuje žádná šance, že bych se zaprodal něčemu takovému,“ dodal dnes již čtyřiačtyřicetiletý Rus.
Je tedy Ovečkin skutečně jen loutkou, která zapadá do propagandistických plánů Moskvy?
„Pouze podporuju svou zemi, víte?“ odpovídal dvaatřicetiletý hokejista na otázky zámořských novinářů loni v listopadu. „Je to místo, odkud pocházím, kde žijí mí rodiče a všichni mí přátelé,“ snažil se vysvětlit své postoje a vztah k Putinovi.
Ať už Ovečkin jedná upřímně či nikoliv, jedno je neoddiskutovatelné: bohužel je občas k smíchu.
„Jste na správné cestě a my respektujeme všechny vaše akce a budeme vás vždy podporovat, protože milujeme naši zemi!!!,“ napsal například před třemi lety na Putinovu adresu na svém twitterovém účtu.
Vladimir Putin je považován za jasného favorita voleb a my se tak máme opět na co těšit. Je totiž hodně pravděpodobné, že se příští týden dočkáme dalšího srdceryvného projevu jednoho Rusa hrajícího v kanadsko – americké NHL.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -