- Reklama -

Ovečkin získal trofej s předstihem, Holtby o ni přišel

- Reklama -

V posledním zápase základní části nechali trenéři Alexandra Ovečkina sedět, stejně jako několik dalších opor. Mohli si to dovolit, Washington měl Prezidentovu trofej jistou už dva týdny. Stejně tak měl „nahráno“ ruský útočník. Hattrickem v sobotním utkání se St. Louis nejenže si pojistil korunku nejlepšího střelce sezóny, ale také posedmé v kariéře pokořil 50gólovou hranici. V historii NHL se to víckrát podařilo pouze Mikeu Bossymu a Wayneu Gretzkymu (9x).
„Střílet branky v téhle lize je těžší a těžší. Padesátka je dost velké číslo. Jsem z něho šťastný a nadšený, ale když už je to za mnou, je třeba jít dál. Čeká nás jeden zápas a potom začíná play off,“ říkal po vítězství nad Blues.
Čtvrtou Richardovu trofej v řadě a šestou celkově získal díky fantastickému finiši. Ještě 29. března stál moskevský rodák před úkolem střílet v průměru gól na utkání, chtěl-li pokořit magickou metu.
„Padesát branek je velký cíl, ale pro Oviho neznamená všechno. Myslí na důležitější věci. Já bych především rád viděl, aby se dostal do správné formy před play off,“ přál si kouč Capitals Barry Trotz v době, kdy ruský kanonýr vyšel v pěti ze šesti po sobě jdoucích utkáních naprázdno nejen střelecky, ale i bodově. „Loni byl na konci sezóny v ráži, perfektně bruslil a byl naší hybnou silou, a to si přenesl i do play off. Doufám, že v posledních zápasech téhle sezóny se dostane do stejné formy.“
Trotzovi se přání vyplnilo a včerejší odpočinek proto dostal Ovečkin možná i jako odměnu za své výkony. Washingtonský trenér tím ale zřejmě připravil o trofej jiného svého svěřence, brankáře Bradena Holtbyho. Utkání s Anaheimem totiž nebylo až tak bezvýznamné. Kačeři jednak usilovali o divizní titul, navíc se střetly dva týmy, které v sezóně inkasovaly nejméně.
Andersen Gibson
Capitals 191, Ducks 192. Taková byla situace před úvodním buly. Vítězství hostů v poměru 2:0 ji převrátilo naruby. Pro Williams Jennings Trophy si tedy na závěrečném galavečeru dojdou společně Kačeři Frederik Andersen a John Gibson (dodatkové kritérium alespoň 25 startů v sezóně splnili oba).
Kdo ví, jak by vypadal výsledek, kdyby Ovečkin a Nicklas Bäckström (případně ještě obránci John Carlson a Brooks Orpik) byli na ledě a ne na tribuně. Případně kdyby chytal Braden Holtby, který o den dříve 48. vítězstvím vyrovnal ligový rekord Martina Brodeura, ale šanci překonat ho nedostal. V zájmu objektivity ovšem nutno dodat, že po vzájemné dohodě s trenéry.
„Nechal jsem to na nich. Já tu nejsem od toho, abych rozhodoval. Možná je zajímavější sdílet s Brodeurem rekord než ho mít sám, protože on je legenda. Je to nepochybně nejlepší brankář, který kdy žil, a stát vedle něho je velká pocta,“ nezlobil se na trenéry brankář, kterého Kanada nominovala na Světový pohár.
Trotzovo zdůvodnění ostatně také znělo logicky. „Hráli jsme dva zápasy po sobě, proč riskovat? Viděli jsme několik hokejistů, kteří se zranili v posledním utkání. Braden už má rekord a my se musíme držet velkého plánu, co si přejeme dokázat jako tým,“ vysvětlil nasazení Philippa Grubauera proti Ducks. „Braden je pro nás příliš důležitý, než abychom riskovali kvůli jeho osobní slávě.“
Ztrátu individuální trofeje možná Holtbymu na konci play off vynahradí ocenění určené celému týmu. Do bitev o Stanleyův pohár vstupují Capitals jako favorité číslo jedna.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -