- Reklama -

Ovečkin zkrotl jako beránek. Mrázka nepřekonal ani z 15 pokusů

- Reklama -

Před týdnem skóroval v zápase s NY Rangers. Ve čtvrtek vstřelil gól Bostonu. V sobotu pokořil torontského Jamese Reimera. Od začátku listopadu se nestalo, že by Alexandr Ovečkin v některém utkání nerozhojnil svoji brankovou sbírku. Krůček za krůčkem se tím dostal až na úroveň nejlepšího ruského střelce v historii NHL Sergeje Fjodorova. V úterý měl washingtonský snajpr na seznamu Detroit.
Scéna nemohla být postavena lépe. Fjodorov jako čerstvý člen Hokejové síně slávy a dlouholetý hráč Rudých křídel byl v Joe Louis Aréně osobně přítomen a vhodil čestné buly. Vsítit rekordní 484. gól přímo před jeho zraky, co víc by si kapitán Capitals mohl přát? Však se taky snažil, z jeho hole vyšlo patnáct kotoučů na detroitskou klec. Jenže v ní stál Petr Mrázek.
„Věděl jsem, že bude pálit ze všech pozic,“ odtuší ostravský rodák. „Bylo to vidět už od začátku. Snažil jsem se soustředit a být povyjetý z brankoviště proti každé jeho střele.“
Mrázek nezastavil jen patnáct Ovečkinových ran, ale také všech 23 pokusů jeho spoluhráčů, takže poprvé v sezóně a pošesté v kariéře udržel čisté konto. Pětinásobný držitel Maurice Richard Trophy ho, jako už tradičně, testoval především při přesilovkách. Šestkrát vystřelil v úvodním dějství, kdy měli Capitals k dispozici dvě početní výhody, devětkrát ve třetí třetině.
„Při přesilovkách jsme měli docela slušné šance, ale gól jsme nedali. Při hře pěti proti pěti se nám až do třetí třetiny moc nedařilo,“ shrnul Ovečkin. „Takové večery někdy nastanou, že hodně střílíte, ale nic vám tam nespadne.“
Dvě a půl minuty před první přestávkou zachytil Mrázek Rusovu teč. Sedm minut před sirénou při další vyložené šanci protivníka vystrčil včas svůj pravý beton. Detroitu tím pádem stačila k vítězství jediná trefa. Postaral se o ni svým prvním gólem v NHL Andreas Anastasiou.
„Mrázek hrál neuvěřitelně,“ zhodnotil výkon českého gólmana další z mladíků v sestavě Red Wings Dylan Larkin. „Věděli jsme, že jejich přesilovky jsou nebezpečné, a odvedli jsme dobrou práci, abychom je ubránili. Tohle je vítězství celého mužstva.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -