- Reklama -

Padesátá výhra zajistila Washingtonu postup do play off

- Reklama -

Minulou sobotu hokejisté Capitals jako první celek letošní sezóny pokořili hranici sta bodů. Včera se dostali na metu padesáti vítězství, což jim zároveň vystavilo vstupenku do play off. Pokud ze zbývajících třinácti zápasů získají alespoň jedenáct bodů, bez ohledu na výsledky ostatních jim bude patřit i Prezidentova trofej.
„Je určitě nečekané, že jsme si zajistili postup, když zbývá ještě tolik utkání,“ říká Justin Williams. „Jsme na to hrdí a jsme hrdí i na naše čísla, zasloužili jsme si to. Jsme hrdí na své postavení, ale ne natolik, abychom usnuli na vavřínech.“
Zkušený útočník dobře ví, že úplně ideálními výkony se Washington v nedávné době neprezentoval. Všechna tři vítězství, kterých z posledních šesti startů dosáhl, přišla až v prodloužení nebo po samostatných nájezdech, při porážkách v Kalifornii inkasoval čtyři (s Los Angeles v nastavení) a pět (se San Jose) branek.
„Musíme se zlepšit. Těch posledních deset nebo kolik zápasů hrajeme proti týmům, které bojují o pozice pro play off nebo o postup. Ano, my už tam jsme, ale máme vyšší cíle.“
Washington chyběl ve vyřazovací fázi v posledních osmi letech jen jednou, z toho si pětkrát zajistil postup jako vítěz divize. Rychleji než letos to naposledy zvládl v roce 2010, kdy také ovládl celou základní část, ale poté přišel tvrdý knokaut v podobě vyřazení od Montrealu v úvodním kole. Přes druhé kolo neprošli Capitals za celé období ani jednou.
V úterním zápase s Carolinou se svěřencům Barryho Trotze podařilo po dlouhé době skórovat jako prvním, v úvodu druhé třetiny sklepnul Chimerovo nahození od mantinelu Williams. A když jsou Capitals ve vedení, jen málokdy mají problém dovést utkání do vítězného konce. Jordan Staal sice ještě vyrovnal, ale v prodloužení kapitán Alexandr Ovečkin po Kuzněcovově nahrávce stvrdil postup.
Aby těch významných událostí nebylo málo, brankář Braden Holtby 42. vítězstvím v sezóně překonal klubový rekord Olafa Kölziga.
„Vítězství je jediné, o co se starám. Pokud vyhrajeme většinu zápasů a moje statistiky budou otřesné, nebude mi to vadit. Výhry jsou v hokeji hlavním cílem. Navíc je to týmová statistika, o to si je člověk víc užívá,“ říká gólman, jehož jméno se objevilo v kanadské nominaci pro Světový pohár. „Tahle bilance ukazuje, jak skvělou sezónu naše mužstvo prožívá a jak stabilní výkony předvádíme. Je to ale jen jedna z drobností, na kterou rychle zapomeneme, protože bude potřeba se soustředit na vyšší cíle.“
Rodák z Lloydminsteru by ale ještě před vstupem do play off mohl pokořit i ligový rekord v počtu vítězství. Ten drží Martin Brodeur z New Jersey ze sezóny 2006-07, kdy zaznamenal 48 výher.
„Je v nejlepším období své kariéry a já doufám, že bude také součástí velkých věcí v budoucnosti našeho klubu,“ přeje svému svěřenci kouč Trotz.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -