- Reklama -

Padl král železný…

- Reklama -

… nikoliv však zlatý. Nepřeneseme se do doby Přemysla Otakara II., zůstáváme v NHL. Nestalo se na Moravském poli roku 1278, nýbrž v sobotním utkání mezi Ottawou a St. Louis. Nepadaly hlavy ani těla, jen jeden hráč si poranil nohu. Pro hostujícího obránce Jaye Bouwmeestera tím ale skončila série 737 zápasů v řadě, do nichž nastoupil. Titul „železného muže NHL“ už patří někomu jinému.
„Jedná se o zranění v dolní části těla. Uvidíme, jak na tom bude zítra dopoledne,“ referoval hned po utkání trenér Ken Hitchcock o situaci z 54. minuty, kdy jeho svěřenec najel do rýhy v ledu. V neděli už bylo jasno, jednatřicetiletý zadák do dalšího střetnutí s Winnipegem nenastoupí, na soupisce se místo něho objevil Chris Butler.
Bouwmeester začal navlékat korálky na šňůru dlouhověkosti v březnu 2004 jako hráč Floridy (předtím vynechal několik zápasů kvůli zlomenině nohy). Od roku 2009 přidával další starty v dresu Calgary. Ze zkrácené sezóny 2012-13 má sice jen 47 zápisů, ale to bylo kvůli výměně do St. Louis – Bluesmani měli v době jeho příchodu odehráno už o jeden zápas více než Plameny.
Na houževnatost edmontonského rodáka přišla shodou okolností řeč právě před sobotním kritickým zápasem. „Nikdy jsem nesledoval, jak je ta série dlouhá, neznal jsem přesné číslo. Nechcete o tom přemýšlet, přistupujete k tomu prostě tak, že chcete hrát,“ řekl Bouwmeester redaktorovi listu Post-Dispatch. „Spousta hráčů nastupuje, když jsou jen trochu schopní, ale pořád musíte brát zřetel na zájmy týmu. Když se dostanete do stavu, že nemůžete hrát nebo byste byli přítěží, neměli byste nastoupit.“
V dějinách NHL měli delší sérii pouze Doug Jarvis (964), Garry Unger (914), Steve Larmer (884) a Craig Ramsay (776). V amerických profesionálních soutěžích aktuálně nebylo muže s větší výdrží než Bouwmeester. Železnou štafetu od něho teď přebírá anaheimský útočník Andrew Cogliano, který nechyběl v akci od svého debutu za Edmonton v říjnu 2007. Včera odehrál 562. utkání v řadě.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -